Au început lucrările la primul Park&Ride din Brașov

Primarul Brașovului, Allen Coliban a dat, astăzi, ordinul de începere a lucrărilor.

Așadar au început oficial lucrările pentru construirea primei parcări multietajate de tip park&ride din interiorul municipiului. Parcarea multietajată va fi construită în partea dreaptă a terminalului RAT din Bartolomeu, în apropierea viitoarei Săli Polivalente, și va avea 4 niveluri și peste 700 de locuri de parcare. Valoarea lucrărilor este de peste 85 de milioane de lei, fără TVA.

Care este obiectivul Primăriei?

Obiectivul primăriei este ca în următorii ani să mai fie construite încă 3 park-ride-uri la principalele intrări în oraș, dinspre București (zona Dârste-Noua), dinspre Bacău (Triaj) și dinspre Târgu Mureș (DN 13).

Parcările tip Park&ride sunt,de obicei, construite la periferia orașelor pentru a reduce traficul din interior prin încurajarea vizitatorilor și navetiștilor să-și lase acolo mașinile personale și să-și continue călătoria cu mijloacele de transport în comun sau alte modalități de transport.

Ce a transmis primarul Allen Coliban?

,,Dragi brașoveni, am predat amplasamentul pentru șantierul park&ride-ului din Bartolomeu. Acest tip de parcări sunt foarte importante pentru mobilitatea în orașul nostru, Brașovul fiind unul dintre cele mai vizitate orașe din România. Prima dintre aceste parcări este park&ride-ul din Bartolomeu, din proximitatea viitoarei Săli Polivalente și a terminalului R.A.T. BV. Șantierul va dura 12 luni. Ne cerem din start scuze pentru disconfortul creat, dar avem nevoie de această parcare care va însuma peste 700 de locuri. Brașovul se dezvoltă și venim cu soluții concrete pentru mobilitate durabilă”, a declarat primarul Allen Coliban.

Parcarea este situată în dreapta terminalului RAT de la fostul Stadion Municipal și va avea un regim de înălțime de 4 niveluri, din care două subterane și două supraterane. Suprafața viitoarei parcări este de peste 20.000 de m.p., din care 9.905,28 m.p. pe cele două niveluri subterane și 10.112,19 m.p. pe nivelurile supraterane.

Cele peste 700 de locuri de parcare sunt împărțite astfel: 697 de locuri pentru autoturisme, din care 28 pentru persoanele cu dizabilități, 10 locuri pentru motociclete, 12 locuri pentru autocare/microbuze și 54 locuri pentru biciclete. Parcările pentru autocare și biciclete se vor amenaja la nivelul solului.

Parcarea va fi dotată cu 13 stații de încărcare a autoturismelor electrice. Puterea electrică a unei stații de încărcare va fi de 11-22-55kW/400V.

Construcția va fi dotată cu un sistem de control acces auto automat, cu bariere, ce va facilita organizarea achitării tarifelor de parcare și funcționarea în siguranță a circulației, precum și un sistem de gestionare smart, cu afișaj electronic, pentru informarea rapidă a utilizatorilor referitor la locurile de parcare disponibile. Totodată, va exista și un sistem de supraveghere video pentru evitarea eventualelor incidente.

Peste parcare este propusă o terasă circulabilă parțial înierbată, amenajată ca spațiu verde, cu plante decorative, arbuști, bănci din lemn și alei.

Durata maximă de execuție este de 12 luni de la data ordinului de începere a lucrărilor.

Valoarea lucrărilor este 85.660.124,22  lei + TVA, cofinanțarea fiind asigurată în principal din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operațional Regional, Axa Prioritară 4 a Programului REGIO 2014-2020, Obiectivul Specific 4.1 – Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Vă reamintim că Municipalitatea a construit un astfel de sistem de parcare de tip park&ride în Poiana Brașov, care asigură accesul turiștilor din poiana de jos către pârtiile din masivul Postăvarul.