Începe evacuarea românilor din Fâșia Gaza. Peste 100 de cetățeni români au primit permisiunea să treacă în Egipt

103 cetăţeni români din Fâşia Gaza şi membrii de familie ai acestora au primit permisiunea de a tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah şi de a intra pe teritoriul Egiptului.

Un număr de 103 cetăţeni români din Fâşia Gaza şi membrii de familie ai acestora au primit, în cursul nopţii trecute, permisiunea de a tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah şi de a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt, a anunțat MAE marţi dimineaţă.

În continuarea precizărilor transmise în contextul situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, Ministerul Afacerilor Externe informează că în urma acordului transmis de autorităţile israeliene şi cele egiptene, un număr de 103 cetăţeni români din Fâşia Gaza şi membrii de familie ai acestora au primit, în cursul nopţii trecute, permisiunea de a tranzita punctul de trecere a frontierei de la Rafah şi de a intra pe teritoriul Republicii Arabe Egipt. Aceştia au fost informaţi de către reprezentanţii Oficiului de Reprezentare al României la Ramallah referitor la procedură, iar evacuarea lor în Egipt se va realiza pe parcursul zilei de astăzi cu respectarea tuturor procedurilor specifice impuse”, a transmis MAE.

În vederea preluării persoanelor evacuate, echipele consulare mobile din cadrul Unităţii de Reacţie Rapidă a Celulei de Criză MAE vor acorda sprijinul necesar în punctul de trecere a frontierei Rafah, pentru evacuarea rapidă a cetăţenilor români, respectiv asistenţa consulară specifică.

Ulterior, cetăţenii români şi familiile acestora vor fi preluaţi de către reprezentanţii Ambasadei României în Republica Arabă Egipt şi cele două echipe mobile, care îi vor însoţi până la Cairo, de unde vor ajunge în România prin intermediul unei curse aeriene speciale.

Totodată, Celula de Criză Interinstituţională, prin intermediul misiunilor diplomatice de la Cairo si Tel Aviv, continuă dialogul cu autorităţile egiptene şi israeliene în vederea finalizării  operaţiunilor de evacuare pentru ceilalţi cetăţeni români şi membrii de familie  ai acestora care au solicitat sprijin şi încă se află în Fâşia Gaza.