Industria jocurilor de noroc este în cădere liberă

Ordonanţa de urgenţă care reglementează domeniul jocurilor de noroc a primit raport favorabil din partea senatorilor din Comisia juridică.

Ordonanţa vizează niveluri mai mari pentru taxele aferente licenţei de organizare şi de exploatare a jocurilor de noroc, interzicerea băuturilor alcoolice în locaţii sau înfiinţarea unui registru al companiilor şi sediilor.

“Este un act normativ care se referă mai mult la taxe sau impozite, adică, noi bani în buzunarul lui Ciolacu, dar sub nicio formă la măsuri necesare oamenilor care cad victime acestui flagel. Eventuala publicitate, permisă în continuare la jocurile de noroc, considerăm că ar trebui să fie însoţită obligatoriu de nişte mesaje de atenţionare a jucătorilor”, a spus Simona Spătaru, senator USR.

Premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, declara recent că păcănelele trebuie eliminate din zona rurală şi amplasate în viitor în afara oraşelor, într-un sistem organizat care să permită controlul fiscal.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, liberalul Cristian Ţăgârlaş, menţiona că multe acte normative care reglementează acest domeniu se află pe circuitul legislativ la Camera Deputaţilor:

“Există peste 20 de proiecte legislative pe domeniul jocurilor de noroc. În momentul de faţă nu există un singur partid sau un grup care să susţină mai mult sau mai puţin combaterea acestui flagel la aceste adicţii. Problema este a Camerei Deputaţilor, care în momentul de faţă ţine în sertar peste 15-16 proiecte legislative şi nu le dă drumul la vot”.

Comisiile economică şi pentru buget, coraportoare la acest proiect, urmează să se exprime şi ele asupra ordonanţei.

Actul normativ va intra apoi în dezbaterea plenului Senatului, ca prim for legislativ sesizat.

Între timp, proiectul de lege referitor la scoaterea sălilor de jocuri de noroc în afara localităţilor aşteaptă încă votul decizional al deputaţilor.