Israel: Macron le cere francezilor să rămână uniţi, 13 morţi potrivit unui nou bilanţ

Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a cerut joi francezilor să rămână „uniţi”.

Să nu adăugăm prin iluzie sau prin calcul fracturi naţionale la fracturile internaţionale şi să nu cedăm în faţa oricărei forme de ură”, a declarat şeful statului francez într-un discurs televizat, precizând că bilanţul francezilor ucişi în ofensiva sângeroasă a Hamas a ajuns la 13 cetăţeni.

Printre altele, el a cerut Israelului să dea un răspuns „puternic”, dar „just” după atacul „terorist” al Hamas, pe care l-a numit „declanşarea cruzimii absolute” împotriva Israelului, care a făcut peste 1.200 de morţi.

Singurul răspuns la terorism, singurul posibil, este întotdeauna un răspuns puternic şi just, puternic pentru că este just”, a spus el în discursul televizat. „Israelul are dreptul să se apere prin eliminarea grupărilor teroriste, dintre care Hamas, prin acţiuni direcţionate, dar prin ocrotirea populaţiei civile, pentru că aceasta este datoria democraţiei„, a insistat el.

Printre altele, agenţia Reuters relatează că poliţia franceză a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a dispersa joi un miting interzis în sprijinul poporului palestinian la Paris, după ce ministrul de interne francez a declarat că astfel de adunări pot „probabil să genereze tulburări în ordinea publică”.

În ciuda interdicţiei, câteva sute de manifestanţi propalestinieni s-au adunat în centrul Parisului în grupuri separate pe care forţele de poliţie au încercat să le împiedice să fuzioneze.

Manifestanţii au scandat „Israel criminal” şi ” Macron complice”, o referire la preşedintele francez Emmanuel Macron, care a condamnat atacul mortal al grupării militante palestiniene Hamas, exprimându-şi solidaritatea cu Israelul.