Israelul va începe pauze de câte patru ore în atacurile din nordul Fâşiei Gaza

Israelul va începe pauze de câte patru ore în atacurile din nordul Fâşiei Gaza, pentru a permite oamenilor să se refugieze din calea ostilităţilor, a anunţat joi Casa Albă.

Acorul privind armistituțiul limitat, pentru a permite retragerea civililor, reprezintă o premieră de la începutul operațiunilor armatei isreaeline pe terotoruil Gazei, potrivit Radio România Actualități

Administraţia americană a mai arătat că are confirmarea israeliană şi că două coridoare umanitare au fost deschise pentru retragerea oamenilor către sudul Fâşiei. Sunt ultimele informaţii despre mobilizarea comunităţii internaţionale pentru găsirea unei soluţii umanitare eficiente şi prevenirea escaladării conflictului.

Mii de civili palestinieni au reînceput retragerea către sudul Fâşiei Gaza, în timp ce luptele dintre Israel şi Hamas se desfăşoară cu intensitate. Sunt lupte la sol şi bombardamente. S-a redeschis şi terminalul de la Rafah, spre Egipt şi, potrivit Ministerului Român de Externe, 51 de cetăţeni români şi membrii lor de familie urmează să fie evacuaţi astăzi.

Pentru moment, protecţia civililor este prioritatea – a spus preşedintele Emmanuel Macron la Conferinţa Donorilor de la Paris. Aici, organizaţii internaţionale, asociaţii umanitare, lideri europeni, arabi şi reprezentanţi al marilor economii G20 încearcă să găsească o soluţie eficientă de asistare a civililor din Gaza şi totodată de împiedicare a escaladării conflictului.

Se discută despre crearea unui coridor maritim umanitar din Cipru către Fâşia Gaza, evacuarea răniţilor, aducerea unor spitale de campanie şi asistenţă financiară.

În deschiderea conferinţei, preşedintele Macron a cerut o încetare temporară a luptelor. Premierul israelian declarase însă că exclude însă orice armistiţiu în absenţa eliberării ostaticilor.

Qatarul negociază eliberarea a 12 ostatici – între care şase americani – în schimbul unei pauze de trei zile în confruntări. Franţa a anunţat un prim ajutor de 100 de milioane de euro pentru palestinieni.

Statele Unite doresc intrarea a cel puţin 150 de camioane cu ajutoare în Fâşia Gaza, zilnic. Anterior, la Paris, Egiptul a denunţat ceea ce a numit „tăcerea internaţională” asupra abuzurilor Israelului, iar la Taşkent, în Uzbekistan, preşedintele Turciei a acuzat Israelul de ‘fanatism’. Arabia Saudită găzduieşte la acest sfârşit de săptămână reuniuni la care participă lideri arabi şi preşedintele Iranului.