Jandarmii brașoveni își prezintă bilanțul de la începutul anului până în prezent

Peste 3200 de misiuni de ordine publică executate de jandarmii Grupării Mobile Brașov în primele 9 luni ale anului 2023.

În anul 2023, principalul obiectiv al Grupării Mobile „Burebista Brașov” este creșterea gradului de siguranță a cetățeanului și combaterea infracționalității.

Efectivele Grupării de Jandarmi Mobile „Burebista” Brașov au executat, în primele 9 luni ale anului, pe raza județelor de competență Brașov, Sibiu și Covasna un număr de 3224 misiuni de ordine publică în care au fost angrenate 13.548 de efective.

Pe raza județului Brașov au fost executate 2983 de misiuni, 51 au reprezentat misiuni de asigurare a ordinii publice la manifestări sportive, religioase și cultural artistice, 39 misiuni de intervenție în cooperare cu alte structuri, iar 2893 misiuni de menținere a ordinii și siguranței publice, prioritatea fiind asigurarea unui climat de normalitate civică și intervenția promptă pentru soluționarea problemelor sesizate de cetățeni.

În urma misiunilor executate, au fost constatate un număr de 58 de infracțiuni cu 62 de autori și aplicate un număr de 820 de sancțiuni contravenționale în valoare de 362631 lei, majoritatea  pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 61/1991 rep., privind faptele de încălcare a normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Pe baza documentelor programatice, jandarmii Grupării Mobile au desfășurat 28 de acțiuni de intervenție preventivă, dintre care 12 au vizat dezvoltarea unui climat educațional agreabil, prevenirea faptelor de violență, bullying-ului și a consumului de substanțe interzise.

Acțiunile și activitățile jandarmilor Grupării Mobile Brașov vor continua pe tot parcursul anului, pentru asigurarea unui climat de normalitate și siguranță pentru cetățeni.

Bilanțul activitații desfășurate de Inspectoratul de Jandarmi Județean “Nicolae Titulescu” Brașov în perioada 01.01 – 30.09.2023

Acţiunile întreprinse pe linia asigurării măsurilor de ordine publică au avut ca scop respectarea legalităţii, prevenirea şi descurajarea unor acţiuni care vizează tulburări sociale sau manifestări de violenţă pe timpul adunărilor şi manifestaţiilor publice, activităţilor culturale şi sportive precum şi a altor manifestări cu participare numeroasă. Prin activitățile desfășurate atât independent, cât și în comun cu celelalte structuri din cadrul sistemului național de ordine și siguranță publică ne dorim să contribuim la creșterea gradului de siguranță a cetățeanului, precum și la identificarea și contracararea tuturor acțiunilor care ar putea atenta la viața, libertatea, sănătatea și integritatea persoanelor, a proprietății private și publice, precum și a altor interese legitime ale comunității.

În perioada de referință, efectivele structurilor de ordine publică au îndeplinit un total de 8659 de misiuni, astfel:

Pe linia asigurării ordinii publice, structurile de ordine publică, au îndeplinit un număr de  428 de misiuni de asigurare a ordinii publice, numărul efectivelor folosite în aceste misiuni fiind se peste 2700 de jandarmi. Din cele mai importante misiuni amintim:

  • FIS Cup la schi sărituri categoria senioare / seniori în perioada  desfășurat în zona Complexului Olimpic de sărituri cu schiurile Râşnov în perioada 16.02. – 19.02.2023;
  • sărbătoarea religioasă „Izvorul Tămăduirii”, desfășurată la Mănăstirea „Brâncoveanu” din localitatea Sâmbăta de Sus;
  • inaugurarea Aeroportului Internaţional  Braşov – Ghimbav;
  • Festivalul de muzică rock – ”Rockstadt Extreme Fest ediţia a IX –a 2023”
  • sărbătoarea religioasă „Adormirea Maicii Domnului”, desfășurată la Mănăstirea „ Brâncoveanu” din localitatea Sâmbăta de Sus;
  • organizarea etapelor de vară din cadru Cupei Mondiale la Sărituri cu Schiurile, categoria seniori, masculin și feminin – „FIS Ski Jumping Grand Prix”.

Pe linia menţinerii ordinii şi siguranţei publice în perioada analizată acţiunile de menţinere a ordinii publice s-au executat în sistem integrat 5025 de misiuni, astfel:

– patrule mixte în mediul urban – 700 misiuni, iar în mediu rural – 243 de misiuni;

– patrule de jandarmi în mediul urban – 1739 misiuni, iar în mediu rural  – 904 misiuni;

– patrule de jandarmi în stațiuni montane și pe traseele turistice – 819  misiuni;

– acțiuni executate în zona instituțiilor de învățământ – 263 misiuni;

– acțiuni executate în alte locuri de interes operativ – 357.

Pe linia acţiunilor de intervenţie semnalate prin Sistemul Unic pentru Apeluri de Urgență 112, efectivele din cadrul structurilor de ordine publică a I.J.J. Braşov au acţionat în cazul a 2225 de situații.

Pe linia misiunilor executate în cooperare/colaborare cu instituţiile cu care inspectoratul are protocoale (Electrica S.A., Inspectoratul Teritorial de Muncă Brașov, Parcul Național “Piatra Craiului”, Parcul Național “Bucegi”, etc), în perioada analizată au fost executate în total 206.

Pe linia punerii în aplicare a mandatelor de aducere,  efectivele structurii de ordine publică au acţionat pentru punerea în aplicare a 775 de mandate de aducere în instanţă emise de Tribunalul Braşov, Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov, Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, Curtea de Apel Braşov – Secţia penală şi pentru cauze cu minori, Judecătoria Rupea şi Judecătoria Făgăraş.

Rezultate obținute

Pe linia prevenirii faptelor antisociale şi a pregătirii antiinfracţionale a populației am desfășurat 76 de acțiuni de intervenție preventivă în baza celor 5 programe „Ora de civilizație”, „Invitație la fair-play”, „Împreună împotriva violenței școlare”, „Să protejăm mediul înconjurător”, „Adolescență fără delicvență”. Aceste activități s-au desfășurat în 70 de locații și s-au adresat unui număr de aproximativ 16000 persoane.

În perioada de referință au fost constatate, atât independent cât și în sistem integrat,  un număr de  148 de infracţiuni flagrante cu 177 făptuitori.

Pe timpul executării misiunilor au fost aplicate un număr de 2814 sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.356.150 lei.

Inspectoratul a recepționat prin Sistemul Unic pentru Apeluri de Urgență 112 un umăr total de 9155 de apeluri, din care 1370 apeluri au fost gestionate în calitate de coordonator și 7785 în ascultare. În ceea ce privește numărul de apeluri prin care ne-au fost semnalate aparițiile animalelor periculoase, a urșilor mai exact, am avut un număr total de 1112 solicitări. Aceste solicitări au fost îndeplinite în conformitate cu prevederile O.U.G. 81 / 2021 și s-au concretizat în 410 acțiuni de alungare, 9 de tranchilizare, 1 de recoltare și 1 de eutanasiere, în restul de 691 situații animalele nu au mai fost găsite de efectivele de jandarmi la locurile indicate.

În perioada ianuarie – septembrie 2023, în domeniul activității de pază, I.J.J Brașov a derulat următoarele acțiuni:

  • s-a asigurat paza și protecția la 34 de obiective date în competența unității, folosindu-se zilnic un efectiv mediu de 5 ofițeri și 95 subofițeri;
  • s-a asigurat ordinea interioară necesară desfășurării normale a activităților în cadrul tuturor instanțelor de judecată și a unităților de parchet din județul Brașov, folosindu-se zilnic un efectiv mediu de 1 ofițer și 15 subofițeri;
  • s-a asigurat paza și protecția asupra transporturilor speciale, astfel: la 545 transporturi de produse cu caracter special constând în produse militare, armament, muniție, materii explozive și materii radioactive, precum și  la 35 transporturi de valori.
  • s-a participat la186 misiuni de protecția transportului corespondenței clasificate în sprijinul și sub coordonarea S.R.I. – D.R.C. Brașov.

În perioada de referință efectivele unității noastre au participat la mai multe exerciții de pregatire din care amintim:

3 grupuri de lucru cu tema Eficientizarea acțiunilor de răspuns a structurilor Jandarmeriei Române în situații de urgență, activități ce se desfășoară în cadrul proiectului ”Creșterea rezilienței la dezastre prin îmbunătățirea pregătirii pentru misiuni de căutare salvare și asanare a muniției neexplodate” – REZILIENCE, finanțat prin mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, la care Inspectoratul General al Jandarmeriei Române este partener;

Exercițiului de nivel operativ, de instruire, cu forțe în teren în mediul montan (LIVEX)-SAREX 2023 DÂMBOVIȚA;

Exercițiului de nivel operativ, de instruire, cu forțe în teren în mediul montan (LIVEX)-SAREX 2023 PRAHOVA;

3 exerciții pe linie de protecție civilă organizare de I.S.U.J. Brașov;

8 exercițiile tactice în cadrul a 3 sesiuni de pregătire a personalului operativ cu atribuții de conducere și coordonare integrată a intervențiilor din cadrul proiectului MULTIRISC MODUL III cod SMIS 130605, aprobat de către Comisia Europeană, în cadrul contractului de finanțare nr. POCU/540/4/8/130605, implementat de către IGSU; un exerciţiu tactic cu forțe în teren, conform planului de exercițiu SARMIS 23/OLT 23, cu scopul de a antrena structurile și elementele de comandă în planificarea , pregătirea, conducerea și desfășurarea acțiunilor tactice în teren muntos/împădurit, în context multinațional, interinstituțional, interarme și întrunit, în vederea demonstrării capacității de reacție, realizării coeziunii și interoperabilității evaluării nivelului capabilităților operaționale ale acestora, precum și pentru realizarea cooperării pe timpul planificării și desfășurării fazei de execuție operațională”, organizat de către Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” Brașov.

Inspectoratul nostru este parte activă la toate activitățile comunității noastre, dovadă stau participările la diverse activități organizate, atât în scop caritabil, cât și de conștientizare a problemelor de mediu, precum și alte activități civice. Din care dorim să amintim: Campanii de donare de sânge, Eveniment cu ocazia aniversării Zilei de naștere a poetului Mihai Eminescu, în cooperare cu instituțiile de învățământ brașovene, Campanii umanitare desfăşurate cu ocazia Sărbătorilor Pascale, Aducerea Luminii Sfinte de la Ierusalim, 29 aprilie – Ziua Veteranilor, Program de orientare profesională pentru elevi „Fake it till you make it”, Evenimetul “Poți fi și tu campion”, 1 iunie – Ziua Internaţională a Copilului cu participarea Cavalerie Jandarmeriei Române, 14 iunie – Ziua Mondială a Donatorului, 26 iunie – Ziua Drapelului Naţional, 29 iulie – Ziua Imnului Național, Expediția echipei jandarmilor montani pe vârful Punta Gnifetti (4.554 m) din masivul Monte Rosa (Italia) în cadrul Proiectulului “Sus, tot mai sus! Performanța cere sacrificii”, Evenimentul Caritabil “Brașov Heros”, participarea la Campania Națională de Curățenie “Let’s Do It Romania”, participarea la activitățile prilejuite de Forumul Oraleșor Verzi – Parada Bicicletelor, Zilele Porților deschise, precum și o serie de activițăți educativ-preventive organizate în școlile din județul Brașov.

Instituția noastră are ca principală direcție de acțiune pentru următoarea perioadă garantare a unui climat de ordine şi siguranţă publică în judeţul Braşov, printr-un proces continuu de îmbunătăţire şi perfecţionare a tututror activităţilor şi acţiunilor noastre, adaptat provocărilor și realităților identificate și putem asigura cetățenii că au în inspectoratul nostru un adevărat partener pentru siguranță.