LEGE. Toate firmele și instituțiile publice trebuie să accepte plata fără numerar

Salariile și pensiile, precum și orice alte venituri de natură salarială, indemnizații sau alocații, vor putea fi primite de către beneficiari fie în numerar, fie în cont bancar, după cum vor alege. În schimb, toate instituțiile publice și firmele care sunt înregistrate la Registrul Comerțului vor fi obligate să accepte un „instrument de plată fără numerar”, conform unui proiect de lege promulgat acum de șeful statului.

Noua lege se va aplica în 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României. Proiectul de lege urmărea inițial ca toate plățile de natură salarială, pensii, indemnizații și alocații, să fie plătite doar în cont. Ulterior, proiectul a fost modificat astfel încât să rămână la opținuea beneficiarului modul în care își primește pensia sau salariul, respectiv numerar sau în cont.

„Beneficiarii de plăți de natură salarială plătite de angajator, pensii, indemnizații și alocații de asistență socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, orașelor, municipiilor, sectoarelor municipiului București, județelor și municipiului București, au dreptul să primească sumele cuvenite în numerar sau prin mijloace de plată fără numerar”, prevede proiectul, adoptat luna trecută de Parlament și promulgat acum.

În schimb, noua lege introduce pentru toate instituțiile publice și societățile comerciale care funcționează în România obligația de a implimenta și accepta ”cel puțin un instrument de plată, fără numerar”.

Noua lege mai aduce și o serie de clarificări cu privire la deschiderea unui cont de plăți cu servicii de bază, stabilind că ”instituțiile de credit nu pot refuza o cerere privind deschiderea unui cont de plăți cu servicii de bază, exceptând situația în care consumatorul are deja un cont de plăți cu servicii de bază deschis” sau deschiderea unui astfel de cont ar  încălca dispozițiil legale existente, inclusiv privind prevenirea spălării banilor și combaterea finanțării terorismului. În cazul serviciilor de bază a fost introdusă interdicția gratuității seviciilor bancare la plățile cu cardul în legătură cu jocurile de noroc, cu argumentul că: „Posibilitatea de a beneficia de gratuitate la plățile cu cardul pentru jocurile de noroc ar fi în antiteză cu scopul legii, acela de incluziune financiară și al educației financiare a românilor”. 

În plus, proiectul prevede că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor are obligația de a pune la dispoziția consumatorilor un site internet cu acces gratuit unde sunt comparate comisioanele percepute de către prestatorii de servicii de plată. Site-ul internet oferă inclusiv informații cu privire la sediile prestatorilor de servicii de plată și la localizarea bancomatelor și a automatelor ce funcționează pe baza acceptoarelor de bancnote și monede ale acestora.