Liderii PSD, PNL și UDMR au convenit să reia discuțiile sâmbătă, în jurul prânzului, fără participarea USR, pentru a finaliza negocierile referitoare la împărțirea ministerelor și desemnarea premierului.
În fiecare dintre cele trei partide, există o presiune semnificativă din partea primarilor și președinților de consilii județene pentru asigurarea fondurilor necesare în 2025. Această decizie marchează revenirea PSD la masa negocierilor de coaliție, după ce, la începutul săptămânii, anunțase retragerea și susținerea unui guvern pro-european.
În contextul negocierilor, Paul Stănescu, secretarul general al PSD, a fost întrebat de jurnaliști dacă Ministerul Dezvoltării reprezintă un punct de blocaj. Acesta a răspuns că „negocierile încă nu s-au terminat”, lăsând să se înțeleagă că discuțiile sunt în continuare în desfășurare.
Ulterior, Stănescu a adăugat că încearcă să-l convingă pe Marcel Ciolacu să rămână premier și în viitorul guvern. Deși, inițial, declarase ferm că Ciolacu va conduce guvernul, în urma întrebărilor din partea presei, Stănescu a spus că se află într-un proces de negociere privind acest subiect.
În același context, Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD, a subliniat sâmbătă faptul că nominalizarea viitorului premier va avea loc după consultările de duminică cu președintele Klaus Iohannis.
„În acest moment este prematur să vorbim despre o nominalizare formală, pentru că există consultările de mâine cu președintele și, după acestea, se va face nominalizarea”, a declarat Romașcanu, adăugând că Marcel Ciolacu merită să rămână premier.
„PSD, atunci când este la guvernare, dă premierul din poziția de președinte al partidului. Din perspectiva mea, Marcel Ciolacu merită să fie prim-ministru, având în vedere realizările sale și cifrele înainte și după predarea mandatului”, a spus Romașcanu.
Astfel, în ciuda unei perioade de tensiune și incertitudine politică, negocierile continuă să avanseze, iar deciziile legate de formarea viitorului guvern al României urmează să fie luate în zilele următoare.