Mai bine de jumătate dintre români au dificultăți cu banii în fiecare zi, arată un studiu recent
- Ionașcu Maria
- 01/11/2023
- Eveniment, News Alert, Social
- analiza, bani, brasov, cercetare, eveniment, financiar, impact, massmediatv, romani, salarii, stiri
- 0 Comments
Trei din patru români se declară puțin sau deloc pregătiți din punct de vedere financiar bancar, ceea ce are impact și asupra perspective financiare de viitor.
Asta arată un studiu despre gradul de alfabetizare financiară în rândul adulților din mediul urban din România, realizat de către o companie de cercetare și consultanță, alături de Asociația Brașov 2050.
În plus, analiza rezultatelor la testele de educație financiară indică și un nivel scăzut de cunoaștere nu doar a conceptelor și termenilor financiar bancari și economici, ci și o slabă capacitate de a realiza calcule matematice simple.
Doar 1 din 5 români estimează că ar putea să-și păstreze nivelul de trai actual pentru o perioadă mai mare de 6 luni, iar gradul de alfabetizare financiară în România este de 8%, cel mai mic procent din Europa.
„Acest studiu, deși la prima vedere este doar despre educație financiară, este despre oameni și nevoile lor, pentru că banii sunt doar un instrument pe care-l utilizăm pentru a avea o viață mai frumoasă. Educația financiară este un rezultat al educației generale de bună calitate, al dezvoltării gândirii critice, combinate cu existența unor servicii financiar-bancare ușor accesibile, de unde deducem că efortul este unul combinat, atât din partea statului, cât și al mediului privat. Concluzia nefericită a studiului este că se impune o schimbare radicală de abordare a modului în care construim cetățenii dacă ne dorim să avem și mâine o societate funcțională, care să acceseze orice fel de servicii, inclusiv financiare. Vestea bună este din punctul în care ne aflăm avem mult de crescut. O altă veste bună este că sectorul bancar poate și are tot interesul, inclusiv comercial, să joace un rol activ în scăderea inegalităților de gen și creșterea incluziunii”, a declarat Romulus Oprică, sociolog