Medicii avertizează despre noul val de coronavirus cu 3 mutații din România

Medicii avertizează românii în legătură cu noul val de coronavirus care este în acest moment în țara noastră, confirmat și de explozia de infectări din ultimele săptămâni.

Aceștia au anunțat că există trei mutații noi de coronavirus în România, ce pot fi ținute la distanță prin purtarea măștii, iar infectările sunt tratabile fără internare, în general.

Noul val de coronavirus care a cuprins România este generat de trei mutații de COVID-19, a anunțat medicul Sorin Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara. Medicul pneumolog reamintește și de importanța vaccinării antigripale și antipenumococice, pe lângă cea contra COVID-19. În cazul noului val de coronavirus, majoritatea cazurilor sunt forme ușoare de COVID, tratabile în regim ambulator, a mai explicat Cristian Oancea.

Cristian Oancea: „Avem un nou val de coronavirus. Circulă 3 mutații de COVID”

„Circulă 3 mutații de COVID. Masca n-a omorât pe nimeni, ne ajută să ne revenim mai repede. (…) 

Da, avem, se pare, un nou val de coronavirus cu anumite mutații selective, trei la număr și indiferent cum se numesc, toate aceste mutații fac un tablou simptomatic ușor, adică e că și cum am avea niște pneumonii virale foarte ușoare. (…)

Cert este că, până în acest moment, și deja de o luna, o luna jumătate, vorbim de acest pseudoval, nu am avut niciun caz grav care să fie internat pe Terapie Intensivă, adică pe locurile păstrate, să spunem, pentru această categorie de pacienți, nu avem niciun pacient internat, aceea ce ne de speranța că îl vom depăși rapid și cu bine. (…)

În general, cazurile de infectari sunt forme ușoare care nu necesită internare în spital

Nu avem probleme în a oferi, să spunem așa, serviciul pentru SARS-CoV – 2, deoarece 92 -93% din pacienți sunt tratați în regim ambulator. Vin, primesc rețeta, se duc acasă și sunt monitorizați. Foarte puțini pacienți rămân internați 2-3 zile până depășesc puseul acut”, a precizat medicul Cristian Oancea, relatează Opinia Timișoarei.

Medicul Cristian Oancea a mai atras atenția că răcelile, alergiile și COVID-19 sunt greu de diferențiat în această perioadă, pentru că este exact cea specifică virusurilor și alergiilor sezoniere. Ca o primă și importantă recomandare contra infecțiilor respiratorii și COVID-19 rămâne purtarea măștii și urmarea unui tratament simptomatic în faza inițială. 

Simptome la care să fim atenți – Diferențe între COVID-19 și alergii, gripă, răceli și tratament

Avem inclusiv persoanele alergice care au pusee alergice, asmatice, alergii sau cei cu rinite alergice, putem să avem simptome de la cele ușoare, banale, cu prurit nazal, să avem niște stranuturi, până la fenomene cât de cât termice, adică cu temperatura. (…) Circulă și virusuri de sezon la care trebuie să fim atenți. Deci avem un fel de cocktail cu care ne confruntăm. Cert este că dacă suntem răciți și avem simptome de această răceală, viroză, de infecție respiratorie, să nu ne grăbim să ieșim în colectivitate. Sau, dacă ieșim, să purtăm totuși o masca, sau să-i ferim pe cei dragi nouă. Deci una- două zile de stat într-un mediu mai, să spunem așa, termic controlat, ne-ar face și bine nouă și ne ajută să nu diseminam boală mai departe”, a explicat medicul Cristian Oancea.

Vaccinarea antigripală și vaccinarea antipneumococica sunt foarte importante. Vaccinarea antigripală trebuie s-o facem sezonier, la începutul toamnei, bineînțeles la începutul anotimpului rece, și vaccinarea antipnemococica de la vaccin – la vaccin, depinde, dar se face o dată în viață. Adică o faci acuma și ești protejat de acest pneumococ. Trebuie să specificam clar că vaccinarea antipneumococica ne duce în sfera infecțiilor bacterie ce necesită tratament cu antibiotic, pe când vaccinarea antigripală ne duce în zona comonilor virale care necesită tratament simptomatic și antiviral”, a reamintit managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara.