Medicii de la Târgu Jiu care au operat de hernie o gravidă, sancționați cu avertisment scris

Medicii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Târgu Jiu, care au operat de hernie o gravidă, au fost sancționați cu avertisment scris.

Membrii comisiei de cercetare au analizat documentele medicale, precum și protocoalele existente la nivelul unității sanitare și au purtat discuții cu medicii implicați.

Concluziile comisiei au fost că examenul clinic general al pacientei a fost incomplet, atât în UPU, cât și cel efectuat de medicul curant; au lipsit explorările imagistice ale pacientei etc. Comisia a lăsat mai multe recomandări: elaborarea și implementarea protocoalelor terapeutice ale afecțiunilor chirurgicale, actualizarea protocoalelor terapeutice din secții, instruirea personalului vizavi de aceste protocoale etc.

În concluzie, comisia a considerat „că prezența sarcinii in utero aproape de termen, în condițiile în care pacienta și-a negat starea de graviditate, este o coincidență nefericită, dar care a avut un final favorabil atât pentru pacientă și nou-născut, cât și pentru personalul medical implicat în acest caz”.

Comisia a apreciat că „situația analizată nu ar putea fi considerată eveniment advers, ci mai degrabă o conjunctură medicală atipică, dar manageriată adaptativ corect, dar care a evidențiat și deficiențe care vor trebui corectate, discutate și implementate”.

În baza raportului întocmit de comisia de cercetare disciplinară prealabilă și ținând cont de faptul că sunt la prima abatere, medicul curant și medicul din UPU au fost sancționați cu „avertisment scris”, conform prevederilor Codului Muncii, notează gds.ro. Din fericire, atât mama, cât și fetița au fost externate sănătoase.