Metoda „Romance Fraud”, noul tip de înșelăciune care a apărut în mediul online

Polițiștii din România avertizează că un nou tip de înșelăciune a apărut în mediul online. Este vorba despre metoda „Romance Fraud”, o tactică manipulatoare în care autorii câștigă încrederea victimelor prin intermediul relațiilor romantice online pentru a obține beneficii financiare sau informații confidențiale (date cu caracter personal, date financiare, date bancare etc.).

Reprezentanții Poliției Române spun că infracțiunile informatice au cunoscut o creștere în ultimul deceniu, iar tehnologiile avansate au oferit infractorilor noi modalități de a-și atinge scopurile. „Romance Fraud” își are rădăcinile în construirea unei relații romantice false și câștigarea afecțiunii victimei cu intenția de a o exploata financiar sau a obține date personale de la aceasta.

În contextul conflictelor armate actuale, victimele sunt abordate de către autori, pretinzând că ar fi medici în zone de război. Aceștia folosesc diverse pretexte care variază de la necesitatea de a părăsi zona de război, din motive medicale urgente, până la promisiuni iluzorii de a trimite sume mari de bani victimelor. În majoritatea cazurilor, victimele cad în capcana iluziei unei relații cu aceștia, ceea ce amplifică gradul de manipulare și inducere în eroare.

Autorii pot solicita dezvăluirea de informații confidențiale sau chiar la transferuri de bani sub diverse pretexte, precum sprijin pentru „situații de urgență” sau ajutor pentru organizații umanitare inexistente.

Românii sunt sfătuiți să utilizeze cu prudență platformele online de socializare, cu precădere cel de dating și să evite dezvăluirea informațiilor personale prea devreme într-o relație. Polițiștii recomandă informarea cu privire la cele mai recente moduri de operare privind săvârșirea infracțiunilor în mediul online, precum și implementarea de măsuri de prevenție și contracarare. Cetățenii trebuie să cunoască cum să identifice potențialele înșelăciuni din mediul online și să reacționeze în mod adecvat în cazul unor solicitări suspecte. Într-o eră digitală în care infracțiunile informatice devin din ce în ce mai sofisticate, este important să fim educați și vigilenți în protejarea datelor noastre personale, spun reprezentanții Poliției Române.