Ministrul Muncii declarație șoc: După recalculare, pensiile cresc și cu 40%

Toate pensiile vor crește de două ori în anul 2024, iar după marea recalculare a dosarelor de pensie, în medie, majorarea va fi chiar și de 40%.

Este anunțul care vine în exclusivitate pentru Realitatea PLUS de la ministrul Muncii imediat după publicarea noii legi în transparență. 

Simona Bucura Oprescu spune că nicio pensie nu va scădea și dă și exemple: un român cu un stagiu de cotizare de 35 de ani pe salariul minim pe economie, care primește acum pensia minimă de 1.125 de lei, va ajunge la o pensie de aproape 2.000 de lei.

Ministrul a explicat că legea vine și cu noutăți: pentru prima dată în cuantumul pensiei se va ține cont și de sporuri, prime sau al treisprezecelea salariu. În plus, cei care aleg să rămână mai mult în câmpul muncii vor beneficia de puncte bonus pentru fiecare an lucrat. 

„Toate pensiile vor creste de 2 ori. vor creste prima data in ianuarie prin majorarea de 13,8% care este prevazuta de lege si pe care fiecare pensionar o va primi”, a spus ministrul Muncii într-un interviu pentru Realitatea PLUS.

„Până la 1 septembrie toate pensiile romanilor vor fi recalculate si începând cu luna septembrie fiecare roman va primi noile taloane de pensie. Ca urmare a acestei recalculări veți constata ca inclusiv pentru românii care se afla in indemnizația minima sociala 1125 de lei acum ca vom avea romani care vor avea pensii esențial mai mari”, a mai spus Simona Bucura Oprescu.

Ministrul Muncii a dat exemple concrete cu privire la felul în care se va aplica noua lege a pensiilor: 

Dacă luam cazul unui bărbat care a contribuit timp de 35 de ani la sistemul public de pensii pe salariul minim vom constata ca si acesta se afla sub indemnizația minima sociala după recalculare vom constata ca un bărbat care are 18 puncte de pensie acum va avea o creștere de 87,4% adică va ajunge la o pensie de 1961 de lei între 115 și 1961 diferența este consistentă”, a spus oficialul de la Muncă.

După recalculare, cea mai mare parte a romanilor vor avea pensii mai mari. Din evaluările noastre peste 3 milioane de romani vor primi pensii mai mari” a dat asigurări ministrul Muncii.

Ce se întâmplă dacă, totuși, după recalculare, se obține o pensie mai mică?

În cazul acelora la care in urma recalcularii vom avea situatii in care pensia dansilor rezultata sa fie mai mica trebuie sa stie ca se va mentine cuantumul cel mai favorabil, adica nicio pensie nu va scadea”, a spus Simona Bucura Oprescu.

Ce impact va avea majorarea pensiilor asupra bugetului  de stat?

În acest moment avem o cheltuiala lunara cu pensiile undeva in jur de 9,7 miliarde de RON, vom avea ca urmare a primei majorări cea din ianuarie o creștere a impactului lunar la 11,35 miliarde si ca urmare urmare a recalculării o crestere a 13,84 de miliarde” a spus ministrul Muncii.

În lege se menționează faptul că din 2025 se va schimba și modul în care se va face indexarea cu rata inflației, se va ține cont și de bugetul asigurărilor sociale de stat, ce înseamnă asta? 

„Una dintre condiționalitățile pe care Romania a trebuit sa o îndeplinească din cauza angajamentelor luate anterior prin PNRR a fost acela fără modificări ad-hoc la legea pensiilor si de asigurare a sustenabilității acesteia. Pentru asigurarea sustenabilității, pentru a fi siguri ca veniturile romanilor pot fi plătite întotdeauna de statul roman s-a venit cu acest mecanism care are un singur obiectiv: sustenabilitatea sistemului public de pensii.

Mult discutata problemă a creșterii vârstei de pensionare

Încurajăm munca prin faptul ca romanii care au cotizat peste 25 de ani in sistemul public de pensie vor avea pentru fiecare an lucrat un număr de puncte suplimentare.

Pentru cei între 25 și 30 de ani 0,50 de puncte, pentru cei care au cotizat peste 30 de ani vor avea 0,75 de puncte, pentru cei care au cotizat peste 35 de ani vor avea un punct.

Pentru femei venim cu o creștere treptata a vârstei de pensionare si cu elemente compensatorii astfel încât femeile – vă rog să vă gândiți la 2 elemente esențiale – concediul de maternitate este de fapt perioada contributiva si la faptul ca pentru fiecare copil o femeie beneficiază de 6 luni pentru reducerea vârstei de pensionare”, a mai spus Simona Bucura Oprescu.