Ministrul sănătății vrea ca antibioticele să fie eliberate mai greu, chiar și în regim de urgență

Ministrul Sănătăţii a atras atenţia asupra pericolului rezistenţei la antibiotice a infecţiilor cu bacterii, marți, spunând că acestea trebuie prescrise doar când este necesar. Alexandru Rafila a spus la o conferință despre tratarea virozelor că vrea să facă mai dificilă eliberarea antibioticelor în regim de urgență.

Pericolul pentru următorii 20-30 de ani este tot mai mare, pentru că ne va aduce în epoca preantibiotică. Ce înseamnă asta? Înseamnă că infecţiile banale cu bacterii (…), pe care le tratăm cu uşurinţă, făcând un tratament de cinci zile, de exemplu, cu un antibiotic banal, s-ar putea să devină infecţii ameninţătoare de viaţă, pentru care nu avem tratament.”, a spus ministrul Sănătății la o conferință. Alexandru Rafila a expus două soluții la administrarea de antibiotice. „Nu avem decât două soluţii să menţinem lucrurile astea sub control. În primul rând, să prescriem antibiotice doar atunci când este necesar şi să le şi luăm (…) într-un mod corect, adică antibioticul potrivit, pentru infecţia potrivită, în doza potrivită şi cu durata de tratament potrivită„, a spus acesta, marţi, la o conferinţă despre tratarea virozelor și combaterea rezistenţei la antimicrobiene” Ministrul Sănătății consideră că și farmacișții trebuie educați în același timp cu populația. 

Potrivit lui Alexandru Rafila, capacitatea bacteriilor de a se adapta la antibiotice este „extraordinar de mare”, iar jumătate din consumul de astfel de medicamente la nivel global este în sectorul veterinar. Consumarea produselor în care au fost introduse antibiotice generează rezistenţă la acestea, a subliniat demnitarul. Mai mult, el a atras atenţia că trebuie monitorizate bacteriile care există în mediu, în ape reziduale, de exemplu, şi profilul lor de rezistenţă.