Noi modificări ale Codului Penal pentru angajații CFR care vin băuți sau drogați la muncă

Camera Deputaților a adoptat recent un proiect care aduce schimbări majore Codului penal, vizând în special angajații din domeniul feroviar care provoacă accidente.

Acest proiect vine ca urmare a unui context mai larg, caracterizat de o creștere preocupantă a incidentelor sau accidentelor feroviare în România în ultimii ani.

În acest sens, legiuitorii au considerat necesar să ia măsuri clare pentru a menține un nivel înalt de siguranță în transportul feroviar.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea art. 331 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, în sensul incriminării refuzului ori sustragerii angajaţilor cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive.

„Art. 331. Părăsirea postului şi prezenţa la serviciu sub influenţa alcoolului ori a altor substanţe sau refuzul ori sustragerea de la prelevarea de mostre biologice

(1) Părăsirea postului, în orice mod şi sub orice formă, de angajaţii cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată, dacă prin aceasta se pune în pericol siguranţa circulaţiei acestor mijloace, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează îndeplinirea îndatoririlor de serviciu de către un angajat având atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată, care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge ori se află sub influenţa unor substanţe psihoactive. 

(3) Refuzul ori sustragerea angajaţilor cu atribuţii privind siguranţa circulaţiei mijloacelor de transport, intervenţie sau manevră pe calea ferată de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

(4) Când faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au avut ca urmare un accident de cale ferată, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.”, arată un amendament admis la raportul favorabil al proiectului de lege.

Pe 18 octombrie 2021, Senatul a adoptat iniţiativa legislativă, ca prim for sesizat, iar Camera Deputaților a dat votul decizional, prin urmare legea merge la promulgare și va produce efecte odată cu publicarea în Monitorul Oficial.