Noua lege a pensiilor, adoptată de Senat. Iniţiativa legislativă a Guvernului urmează să fie votată de Camera Deputaţilor

Veste bună pentru pensionarii din România. Senatul României a votat, în această seară, proiectul de lege privind sistemul public de pensii, cu 85 voturi „pentru”, 6 voturi „împotrivă” și 19 abțineri.

Dezbaterile pe marginea legii pensiilor au fost aprinse, astăzi, în comisiile de specialitate din Senat. Acestea au fost purtate în lipsa reprezentanților Ministerului de Finanțe.

Cu toate acestea, proiectul de lege a fost votat în Senat cu 85 voturi „pentru”, 6 voturi „împotrivă” și 19 abțineri.

Prin urmare, Legea intră în line dreaptă în Parlament, fiind susținută de întreaga Coaliție. Am decis ca, împreună cu domnul președinte Ciucă, să depunem cât mai repede un proiect pentru combaterea evaziunii fiscale și creșterea încasărilor la buget. Îi asigur pe pensionari că ne vom ține de cuvânt! Pensiile vor fi indexate, iar inechitățile eliminate prin recalculare”, anunța ieri premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD.

Potrivit raportului comisiilor de specialitate, proiectul de lege are ca obiect de reglementare reforma sistemului de pensii printr-un nou cadru legislativ, care vizează în special corectarea inechităților din sistemul public de pensii, sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului și respectarea principiului contributivității în raport cu beneficiarii drepturilor de pensie.

Printre principalele reglementări se regăsesc: introducerea unei noi formule de calcul, bazată pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit principiului contributivităţii; stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați; stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani.

Totodată se regăeștie și reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanelor care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau au depășit stagiul complet de cotizare; stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime; normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035; acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte şase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut şi crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani şi şase luni; luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuți

La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referință este 81 de lei, iar valoarea punctului de pensie în vigoare în anul 2024 este 2032, potrivit Mediafax