Obicei tradițional al Junilor Dorobanți: Îngroparea Vătafului

Evenimentul se va desfășura în curtea Bisericii Sfântul Nicolae din Piața Unirii. Vătaful va fi purtat pe o scară și plimbat pe străzile din Șchei, până la „Podul Dracului”.

„Îngroparea Vătafului” Grupului Junilor Dorobanți este un vechi obicei tradițional din Șcheii Brasovului. Evenimentul va avea loc în 30 septembrie, începând cu ora 10:00, în curtea bisericii Sfântul Nicolae din Piata Unirii.

Cel care este vătaf, adică conducătorul grupului în anul in curs, este „îngropat” de viu. Ritualul presupune ca acesta să fie pus pe o scara, i se aduce o cruce normală ca la orice înmormântare și are loc o „slujba” oficiată de un preot şi doi cantori (dintre membrii grupului) . Evident, tot evenimentul este presărat cu glumele specifice Șcheiului. Vătaful este purtat pe o scara din curtea Biserici Sf Nicolae si pe străzile din Șchei, până în locul numit Podul Dracului ( capătul str Curcanilor),unde este pus pe deasupra unui râului și scăldat până oferă o cinste celor prezenți că să fie dezlegat.Junii sunt îmbarcați in civil la acest eveniment”, au explicat organizatorii.