Octombrie, o lună dedicată cinefililor brașoveni  la cinematografe

,,Zilele Filmului Maghiar Filmtettfeszt”, TIFF, ,,Vezi film la cinema” și ,,Dracula Film Festival” vor oferi cinefililor brașoveni bucuria de a vedea zeci de filme premiate.

Începând din 4 octombrie și până în 29 octombrie, primăria le oferă iubitorilor de film peste 50 de filme care au fost premiate în cadrul unor festivaluri, filme în avanpremieră sau în premieră, dar și filme clasice, în cadrul a 4 evenimente finanțate sau susținute de municipalitate: ,,Zilele Filmului Maghiar – Filmtettfeszt”, între 4 și 5 octombrie, la Cinematograful Astra; ,,Caravana TIFF Unlimited la Brașov”, între 6 și 8 octombrie, la cinematograful Astra; ,,Vezi film la cinema!”, între 9 și 13 octombrie, la Cinematograful Astra și ,,Dracula Film Festival”, între 27-29 octombrie, la cinematografele Astra și Modern.

,,După o vară culturală vibrantă și plină la Brașov, luna octombrie este dedicată cinefililor. Îi invităm pe toți brașovenii amatori de cinematografie și de filme bune, la evenimentele pe care le organizează operatorii culturali finanțați de Primăria Municipiului Brașov sau cu care suntem în parteneriat. Avem festivaluri precum «Caravana TIFF», «Vezi film la Cinema», «Festivalul Filmului Maghiar» sau «Dracula Film Festival». Cu această ocazie, brașovenii vor putea să revadă, pentru prima oară după mulți ani și după renovare, și cinematograful Modern, de pe bulevardul Griviței, cinematograf pe care îl redeschidem cu această ocazie.” a declarat Flavia Boghiu, viceprimar oraș Brașov

Trei dintre aceste evenimente culturale – TIFF, ,,Vezi film la Cinema!” și Dracula Film Festival, sunt finanțate de Primăria Brașov prin Ghidul de finanțare al proiectelor culturale, în timp ce ,,Zilele Filmului Maghiar” se desfășoară în parteneriat cu Municipalitatea.

Trei dintre aceste evenimente culturale – TIFF, ,,Vezi film la Cinema!” și Dracula Film Festival, sunt finanțate de Primăria Brașov prin Ghidul de finanțare al proiectelor culturale, în timp ce ,,Zilele Filmului Maghiar” se desfășoară în parteneriat cu Municipalitatea.

            ,,Zilele Filmului Maghiar – Filmtettfeszt”, se va desfășuratimp de două zile, 4 – 5 octombrie, la Cinema Astra, și va aduce publicului brașovean 5 filme noi din cinematografia maghiară, de la multipremiata dramă ,,Larry”, la filmul pentru copii ,,Bobiță și Buburuză 5. – Povestea lunilor”. Toate filmele sunt subtitrate în limba română, iar intrarea este gratuită.      

            ,,Caravana TIFF Unlimited la Brașov”, aduce la Brașov, între 6 și 8 octombrie, cele mai așteptate filme românești ale anului, producții premiate cu Oscar, dar și ateliere și filme pentru copii. Cele șaisprezece filme difuzate în cadrul caravanei vor fi difuzate la Cinema Astra, Centrul Cultural Reduta și la Cinema One, iar Banca de Cultură Apollonia va găzdui în acest weekend două ateliere de animație pentru film dedicate copiilor între 7-10 ani, sâmbătă de la ora 12.00, și celor între 11 -14 ani, duminică de la ora 11.00.

            ,,Vezi film la cinema!”, un proiect al Asociației Enkidu, aduce la cinema Astra, în perioada 9 – 13 octombrie, filme pentru copii și familii. Dacă în prima parte a zilei, sala de cinema se va deschide pentru elevii școlilor din Brașov, serile sunt dedicate familiei cu filme precum: Vrăjitorul din OZ, Mary Poppins, Coco și UP/Deasupra tuturor.

            Luna octombrie se va încheia cu cel mai important festival din România dedicat filmului fantastic, ,,Dracula Film Festival” care va aduce între 27 și 29 octombrie peste 40 de filme. Acestea vor fi difuzate la cinematografele Astra și Modern.

            În afară de avanpremiere, precum Five Nights at Freddy’s sau The Marsh King’s Daughter, şi a filmelor din competiţii, toate prezentate în premieră naţională sau chiar europeană, programul conţine inclusiv aniversări ale unor filme-cult precum Torso (1973) al lui Sergio Martino, considerat primul Slasher din istoria cinematografiei, sau SF-ul regizat de Enzo G. Castellari, Warriors of the Wasteland (1983), la care se adaugă clasicele Faust (1926, r: F.W. Murnau) şi Dracula (1931, r: Tod Browning), ce stau la baza cine-concertelor susţinute live la Braşov de către artistul mexican de electronică Murcof şi reputatul chitarist italian Massimo Zamboni.

Cele 4 secțiuni ale festivalului vor fi: Competiția de lung metraj – 10 filme selecționate; Competițiile de scurtmetraj internaționale și filme de scurtmetraj românești, Competiția Dracula Digital – filme de scurtmetraj realizate cu telefonul mobil și Trofeul Onorific Contele Dracula.

În cadrul acestui eveniment se va desfășura și prima ediție a DRACULA FANTASY CON, care va aduce la Brașov (Cinema Astra, etaj 2 , mansardă, intrarea gratuită) o selecție de activități, dedicate iubitorilor de fantasy – de la gaming la lansări de carte, la ateliere de desen sau puncte de vânzare figurine, board games sau cărți fantasy & horror.