Pădurile din România, monitorizate prin satelit

Pădurile din România vor fi monitorizate prin satelit, a anunţat astăzi ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

A fost desemnat câștigătorul contractului pentru sistemul de monitorizare a pădurilor prin intermediul imaginilor satelitare, iar de ieri a început şi termenul legal de 10 zile  pentru depunerea contestațiilor.

În ceea ce priveşte modul în care va funcţiona noul proiect, ministrul aminteşte faptul că noul sistem va analiza imagini satelitare succesive pentru a identifica zonele din care a dispărut pădurea. Apoi, acestea vor fi comparate cu baza de date SUMAL pentru a stabili legalitatea tăierilor efectuate în perimetrele respective.

În suprafețele tăiate pentru care nu se găsesc date în SUMAL, vor fi generate alerte ce presupun verificări suplimentare cu ajutorul unui set secundar de imagini satelitare de înaltă rezoluție sau a personalului direct pe teren.

Echipele de teren vor fi dotate cu 4 autovehicule de teren și 4 drone echipate cu camere optice, termice și senzor.

Tot ministrul Mircea Fechet susţine faptul că prin lansarea acestui proiect va fi consolidată capacitatea tehnică a ministerului și a gărzilor forestiere, iar România se va alătura, astfel, țărilor care utilizează cele mai moderne tehnologii pentru monitorizarea pădurilor.