Curtea de Apel Ploiești a decis, vineri, condamnarea definitivă a părinților unei fetițe de 2 ani și 10 luni, care a murit în urma unor arsuri grave provocate intenționat.
Horia Mihai și Maria Diana Mihai au primit pedepse de 22, respectiv 20 de ani de închisoare pentru omor calificat asupra unui membru de familie. În schimb, bunica paternă a copilului, judecată pentru lăsare fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate, a scăpat de pedeapsă, procesul împotriva ei fiind încetat.
Sentința definitivă
Instanța a respins apelurile celor doi părinți și a menținut decizia Tribunalului Prahova din 7 februarie 2024, care stabilea pedepsele maxime pentru Horia Mihai (22 de ani) și Maria Diana Mihai (20 de ani). Totodată, Curtea de Apel Ploiești a admis apelul bunicii paterne, Petruța Mihai, și a dispus încetarea procesului penal împotriva acesteia în baza prevederilor legale privind prescripția răspunderii penale.
Detalii despre fapta tragică
Potrivit anchetei, tragedia s-a petrecut în seara de 26 octombrie 2021, în comuna Poienarii Burchii, județul Prahova. Minora a suferit arsuri de grad II și III pe 54% din suprafața corpului, în timpul băii de seară, după ce părinții au opărit-o cu apă fierbinte. Deși copilul prezenta semne evidente de suferință, părinții nu au solicitat ajutor medical, lăsând-o să agonizeze timp de mai multe ore.
Moartea fetiței a fost constatată a doua zi dimineață de un echipaj de ambulanță solicitat de proprietarul imobilului în care locuia familia. Raportul medico-legal a confirmat că decesul a survenit din cauza insuficienței cardio-respiratorii acute provocate de arsuri, stabilindu-se o legătură de cauzalitate directă între leziuni și deces.
În momentul tragediei, bunica paternă, Petruța Mihai, se afla în locuință, dar nu a intervenit pentru a ajuta copilul sau pentru a solicita sprijin medical. Deși inițial a fost parte vătămată în dosar, ulterior a fost pusă sub acuzare pentru lăsare fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate. Curtea de Apel Ploiești a decis însă încetarea procesului penal împotriva acesteia, invocând prescripția.
Impactul asupra celorlalți copii ai familiei
Cei doi părinți mai au doi copii minori, care au fost plasați sub protecția Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Călărași încă dinaintea arestării preventive a acestora. Instanța a admis acțiunea civilă a celor doi copii, obligând părinții să le plătească 200.000 de lei drept daune morale.