Dr. Andrei Dumitrescu avertizează asupra pastilelor de „refacere a virginității” vândute online, considerându-le o înșelătorie periculoasă.
„Sunt o prostie, o înșelătorie, substanțele nu sunt verificate”
Dr. Andrei Dumitrescu, medic primar obstetrică-ginecologie, a vorbit pentru News.ro despre pastilele care promit refacerea virginității, vândute pe anumite platforme din România și din străinătate.
Este vorba despre substanțe care nu sunt testate, verificate de către specialiști, spune medicul, care a adus în atenție și faptul că pe internet se găsesc la vânzare inclusiv teste de sarcină pozitive, informează g4media.ro.
În acest context, Dr. Dumitrescu a reiterat nevoia de educație în acest domeniu, atrăgând atenția că în foarte multe familii din România există încă jena de a discuta despre subiecte sensibile, precum virginitatea, primul contact sexual, bolile cu acest tip de transmitere sau apariția sarcinii.
„Am văzut și eu că au apărut pe mai multe site-uri astfel de pastile care promovează ideea unei rejuvenări vaginale sau recăpătarea virginității, părerea mea este că sunt o prostie, sunt niște substanțe care nu sunt testate de specialiști, nu sunt verificate, nu au niciun studiu la bază și singurul lucru pe care pot să-l creeze este dezinformare, panică și probleme și este o înșelătorie.”
Testele de sarcină false, un alt pericol ascuns pe internet
„Internetul este plin de o grămadă de surprize, de mult timp știu că există pe OLX sub egida motto-ului „Fă o farsă prietenilor și familiei”, cu niște teste de sarcină pozitive care pot să fie folosite în scopuri mai puțin nobile. Lumea ar trebui să caute răspunsuri la întrebări la cei care sunt specializați în așa ceva.”
Nevoia de educație în familie
„Și prezența acestor produse pe piață arată o lipsă de responsabilitate a societății și a familiei în educația sexuală a copiilor lor”, atrage atenția medicul, conform g4media.ro.
„Este foarte clar că părinții, familiile, trebuie să poarte niște discuții permanente cu copiii lor, atât băieți cât și fete, să le explice cum stau lucrurile pentru că și prezența acestor produse pe piață arată o lipsă de responsabilitate a societății și a familiei în educația sexuală a copiilor lor.”
Produse neverificate, promovate prin strategii de marketing agresive
„Prezența acestor produse pe piață ne arată clar că nu există niciun filtru sau ele sunt spre inutile pe platformele de comercializare. Poate ar trebui să fie o regulă, să verificăm, să punem niște întrebări pentru că, cel puțin în specialitatea mea, obstetrică-ginecologie, există o grămadă de asociații, de organizații profesionale care sunt mai mult decât disponibile să răspundă la întrebările astea. Dar cred că, din dorința de a face marketing, de a avea un portofoliu de produse cât mai mare, se face rabat de la astfel de informații.”
„În mod evident ele nu fac lucrul pentru care sunt promovate, pentru revenirea virginității, și, da, pot să facă numai rău. Ori, sunt niște substanțe care sunt inerte, de regulă sunt niște coloranți alimentari, nu am de unde să știu, este doar o supoziție, dar răul poate să-l facă prin simplul fapt că te minte asupra lucrului pe care îl cumperi.”
Citește și: Fenomenul mamelor minore: “20-25% din nașteri provin de la mame minore” (VIDEO)
Lipsa educației sexuale și efectele asupra tinerelor
În multe familii subiectul relațiilor intime este încă tabu.
„Virginitatea sau statusul virgo intact. Ne referim la o tânără care nu și-a început viața sexuală. La nivelul vulvei există o membrană, himen, care este perforată pentru a permite eliberarea sângelui menstrual, care, în momentul contactului sexual, este ruptă, de unde este și acea poveste din popor testul cearceafului după noaptea nunții. Dar există unele situații în care fetele au un himen elastic în care acesta nu se rupe.
Din lucrurile pe care le-am observat există o jenă profundă în familiile românești de a discuta și de a accesa astfel de informații, de fapt există o pasare a responsabilității, că poate nu trebuie să fac eu asta, ar trebui să o facă școala, poate ar trebui să o facă medicul din unitatea de învățământ, poate ar trebui să o facă altcineva și tot așa pasăm responsabilitatea, copilul crește și nu are parte de informațiile respective.”
România, pe primul loc în UE la numărul de mame minore
Ce se întâmplă atunci când tinerelor nu li se explică de către familie sau specialiști schimbările prin care trec și consecințele anumitor decizii? România rămâne pe primul loc în UE în privința numărului de mame minore, potrivit g4media.ro.
„Cred că primul lucru care se întâmplă este frica, este teama și rezultatul pe care îl observăm în societate este apariția sarcinilor la vârste foarte mici ale mamelor, merg pe principiul „Mie nu poate să mi se întâmple”.”
„Din păcate nu observăm o reducere a numărului de mame minore. Sperăm. Noi întotdeauna discutăm cu pacientele, cu doamnele care se prezintă la noi cu această situație, bineînțeles în condițiile în care ni se permite și sunt disponibile pentru așa ceva.
Noi ne continuăm și prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului turul prin școli, prin instituții de învățământ, de a vorbi despre problemele acestea. Chiar de curând am avut la o școală două întâlniri, una având tema menstruației, debutul menstruației și una despre pubertate, și foarte surprinși am fost de modul în care a fost primită informația, cât de dezinvolți au fost copiii și părinții, la rândul lor.”
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un LIKE, comunității de cititori pe pagina noastră de Facebook!