Pericol de avalanșe în masivele Făgăraș și Bucegi

Meteorologii au emis noi atenționări cu privire la riscul de apariție a avalanșelor în masivele Făgăraș și Bucegi. La munte, stratul de zăpadă a crescut în majoritatea zonelor, pe alocuri cu până la 25 cm. Meteorologii au anunțat că se așteaptă ca, la munte, în zilele de 1 și 2 decembrie, vremea să se încălzească.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o informare nivometeorologică, valabilă până pe 04.12.2023 ora 20.00, pentru zona de munte, la altitudini de peste 1800.

În zonele înalte, potrivit ANM, stratul de zăpadă pulver s-a tasat și a scăzut puțin, însă acesta se menține mai consistent la altitudini de peste 1800 m pe rama nordică a Carpaților Meridionali, îndeosebi în Masivul Făgăraș, unde depășește local 50 cm.

În zonele adăpostite se întâlnesc depozite mai mari de zăpadă și troiene, iar spre creste plăci de vânt. Odată cu încălzirea vremii, zăpada va continua să se topească și să se taseze. Valorile pozitive de temperatură care sunt așteptate în 1 și 2 decembrie în întreaga zonă montană și precipitațiile mixte vor accelera topirea și pătrunderea apei în interiorul stratului”, a precizat ANM.

Risc însemnat de avalanșe

În aceste condiții, spun meteorologii, stratul superior va putea aluneca cu ușurință, ducând la declanșarea avalanșelor de topire de dimensiuni medii și izolat mari, din care unele pot ajunge până în fundul văilor.

Riscul declanșării avalanșelor se va menține însemnat (3) la peste 1800 m în masivele Făgăraş și Bucegi, iar în restul masivelor riscul va fi moderat (2). La altitudini mai mici de 1800 m, pe fondul încălzirii vremii, al temperaturilor pozitive și precipitațiilor lichide, zăpada existentă se va topi accelerat”, a precizat ANM.