Peste 11.500 de persoane din mediul rural au fost testate gratuit pentru depistarea cancerului

Peste 11.500 de persoane din mediul rural au beneficiat, în cei 10 ani de existenţă a Caravanei ”Nu am făcut destul”, de testări medicale gratuite în urma cărora 33 de persoane au fost depistate cu cancer, dintre care cinci la ediţia din acest an intitulată „De 10 ani salvăm vieţi”, a afirmat, joi, Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

Caravana, organizată de FABC, s-a desfăşurat anul acesta pe parcursul a opt weekenduri, în perioada septembrie-noiembrie, în localităţi rurale aflate la mai mult de 20 de km de cel mai apropiat spital: judeţul Braşov – Teliu; Galaţi: Suhurlui, Cuza Vodă; judeţul Vaslui – Olteneşti, Gârceni; judeţul Vrancea – Câmpuri, Tulnici şi judeţul Dolj – Măceşu de Sus.

O echipă de medici specialişti şi rezidenţi, asistente medicale, studenţi la facultăţi de medicină şi elevi la şcoli postliceale sanitare au mers în aceste comune şi au făcut testări medicale cu scopul de a depista boli oncologice: analize de sânge, de urină, măsurarea tensiunii, greutăţii, înălţimii, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie, consult dermatologic şi dermatoscopie, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar.

Persoanele găsite cu suspiciuni au primit recomandări de control suplimentar, dar şi programări gratuite la clinicile cele mai apropiate.

„Dacă noi am descoperit, anul acesta, în opt weekenduri, cinci cazuri de cancer, vă daţi seama că este mare nevoie de astfel de caravane! Şi mai este nevoie, de asemenea, de acces facil la servicii medicale. Până şi nouă, care cunoaştem cum funcţionează sistemul şi cunoaştem medici în toată ţara, ne-a fost greu uneori să găsim soluţii pentru mamografii şi biopsii, chiar şi în oraşe mari. De asemenea, o altă mare lipsă o reprezintă navigarea pacienţilor şi comunicarea cu ei. Mulţi pacienţi pe care i-am programat la clinici private pentru investigaţii suplimentare ne-au spus că nu li se explică rezultatul şi nu li se oferă informaţii despre paşii următori”, a mai spus Cezar Irimia.