Poliția Brașov: Atenție la ofertele de Black Friday!

Luna noiembrie este cunoscută ca fiind luna cu cele mai mari reduceri din an, iar cumpărăturile on-line au devenit din ce în ce mai populare, însă trebuie acordată o atenție deosebită în ceea ce privește siguranța acestor achiziții.

Cumpărătorii trebuie să se informeze cât mai complet asupra produselor pe care intenționează să le achiziționeze și să acorde atenție tuturor detaliilor.

Shopping-ul on-line aduce atât provocări cât și oportunități, dar si un risc în ceea ce privește fraudarea atât a comercianților cât și a consumatorilor.

Poliția Brașov recomandă cumpărătorilor să acorde o mare atenție de la ce comerciant și cum își achiziționează anumite produse, întrucât infractorii au lansat deja propriile campanii promotionale folosindu-se de imaginea unor branduri de renume din România.

Sub pretextul posibilității de a câștiga un premiu sau un voucher de cumpărături, utilizatori din România primesc mesaje cu link-uri care direcționează către site-uri compromise unde se prezintă oferte promotionale false.

În prezent, au fost identificate câteva companii ale căror imagine de brand se folosește însă nu este exclus ca atacatorii să extindă numărul de organizații a căror identitate vizuală să fie folosită în atacuri.

Pentru a evita să fiți victimele fraudelor on-line, Poliția Brașov recomandă:

– Verificați dacă site-ul comerciantului este securizat (dacă are un simbol sub formă de lacăt afișat de browserul utilizat sau dacă adresa de web începe cu https://, în loc de httpp://);

– Evitați accesarea link-urilor provenite din surse necunoscute si analizați-le cu o soluție de securitate, înainte de a da click;

– Nu furnizați date cu caracter personal, financiar sau de autentificare în urma primirii unor astfel de link-uri;

– Verificați existența promoției pe canalele oficiale ale brandului (site, canale verificate sau social media);

– La o tranzacție cu cardul nu ar trebui să vi se ceară niciodată codul PIN sau parola de banking online. PIN-ul se folosește doar la bancomate și terminale de plată, cum ar fi casele de marcat;

– Nu plătiți în avans bunurile comandate de la persoane necunoscute. Folosiți un serviciu de curierat cu plata ramburs ce permite deschiderea coletului la livrare;

– Dacă ați efectuat totuși plata on-line, fiți atenți atunci când oferiți detaliile cardului de credit sau debit pe internet. Refuzați tranzacția dacă vi se cere codul PIN. Este normal să vi se solicire codul CVV (codul din 3 sau 4 cifre, inscripționat pe spatele cardului). Este mai sigur să folosiți un card de debit dedicat tranzacțiilor on-line pe care să-l alimentați cu sumele necesare achizițiilor.

– Dacă ați fost înșelat/ă, contactați în cel mai scurt timp banca emitentă pentru a bloca acordul și operațiunile ilicite dacă este posibil și depuneți o plângere la cea mai apropiată unitate de poliție, pentru identificarea autorilor.

Învățați să faceți cumpărături on-line fără riscuri!, mai transmite Poliția Brașov.