Brașov ar putea avea prima „potecă în vârful arborilor” din România, un proiect ecologic propus de o companie germană pentru turism durabil.
O companie germană, cu experiență în implementarea unor proiecte similare în mai multe țări europene și în Canada, propune un nou concept turistic pentru Brașov: Treetop Walk („potecă în vârful arborilor”).
Acest proiect inovator urmărește dezvoltarea turismului durabil și crearea unei experiențe unice, care să le permită vizitatorilor să se bucure de natură de la înălțime, într-un mod sigur și prietenos cu mediul.

Cum va arăta poteca suspendată din pădurea Brașovului?
Conceptul presupune amenajarea unor trasee pe structuri înălțate, alături de un turn de observare, oferind turiștilor perspective spectaculoase asupra pădurii și posibilitatea de a admira flora și fauna din zonă. Proiectul include și elemente interactive, precum podele din sticlă, tobogane și zone educaționale despre biodiversitate.
„În 2009, am inventat un proiect care este faimos în toată Europa și chiar în întreaga lume: Treetop Walks (poteci în vârful copacilor). De atunci am implementat această idee prin 13 proiecte de succes, 12 în Europa și unul în Canada. Sper că al 14-lea proiect va fi înființat la Brașov și suntem siguri de potențialul pe care îl aveți aici în oraș, inclusiv un mediu grozav. Modelul nostru de afaceri de bază este de a construi Treetop Walk în sine ca un proiect, care constă din potecă și un turn de belvedere, dar adăugăm și o mulțime de elemente de atractivitate suplimentare, cum ar fi un tobogan sau elemente din plasă de frânghie sau orice vă puteți imagina și dori.

Mai nou construim și o podea de sticlă, suspendată. Și pentru că proiectul nostru își propune promovarea fiecărei zone în parte și, cu siguranță, gastronomia este foarte importantă, în cadrul acestui proiect vom da posibilitatea localnicilor să împărtășească din bunătatea produselor locale și cred că asta este important și pentru municipalitate. Cu siguranță, nu vom aduce produsele noastre, ci vom folosi produse locale din România, din zona Brașov, doar produse regionale. Am ascultat foarte atent ce a spus primarul dumneavoastră despre coexistența cu valorile naturii – urșii, de exemplu – și cu siguranță proiectul de plimbare în vârful copacilor și conceptul educațional ar putea fi un fel de instrument de comunicare. Să le explici oamenilor cum să coexiste cu acele animale, inclusiv cu natura din cartier”, a declarat Jan Hřebačka, reprezentantul companiei Erlebnis Akademie AG.
Un proiect turistic inovator, dar prietenos cu natura
Municipalitatea susține proiecte de acest tip, însă doar dacă acestea respectă criterii stricte privind protecția mediului și reducerea impactului asupra faunei. Primarul George Scripcaru a subliniat că un astfel de proiect trebuie să contribuie la dezvoltarea turismului, dar și la protejarea naturii și limitarea interacțiunii directe dintre oameni și animale.
„Este o întâlnire organizată de către colegii de la Regia Pădurilor Kronstadt. Au un concept pe care să îl implementăm aici, în jurul Brașovului. Poate nu toți brașovenii știu, dar noi avem 2.000 de hectare de pădure-parc în Brașov, unde putem implementa un asemenea concept, astfel încât să creăm un punct de atracție pentru copii, pentru vizitatori, într-un areal foarte bine conturat, cu elemente și cu dotări foarte bine gândite.

În acest fel putem să fructificăm tot ceea ce ne oferă acest areal, inclusiv să vedem animalele în habitatul lor. Dacă acum vreo 20 de ani taximetriștii din Brașov creaseră o linie specială din gară pentru turiștii care voiau să vadă urșii din Răcădău, acum le putem oferi o experiență deosebită, să vadă aceste animale de la înălțime și în siguranță, atât pentru ei cât și pentru habitat. Așteptăm detalierea conceptului pentru Brașov, după care vom face demersurile pentru realizarea acestei poteci la înălțime”, a declarat primarul George Scripcaru.
Obiectivele proiectului „Potecă în vârful arborilor”
- Promovarea turismului durabil și a ecoturismului
- Crearea unei experiențe fără bariere, accesibile tuturor
- Oferirea unor perspective noi asupra pădurii și faunei
- Creșterea respectului pentru zonele naturale protejate
- Dezvoltarea unei platforme educaționale despre biodiversitate și ecologie
Dacă va fi implementat, proiectul va transforma Brașovul în prima destinație din România care oferă acest tip de experiență, consolidându-și statutul de oraș ecoturistic.
Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un LIKE, comunității de cititori pe pagina noastră de Facebook!