Primăria Brașov a început amplasarea a 8 toalete automatizate (FOTO)

Primele 6 sunt deja montate în Poiana Brașov, la Lacul Noua, în parcurile din Triaj și de pe b-dul Ștefan cel Mare, pe str. Zizinului (la Gemenii) și pe str. Brândușelor, la intersecție cu Alexandru Vlahuță.

Urmează cele din Parcul Dima și de la Spitalul Județean. După executarea branșamentelor, acestea vor fi puse în funcțiune, Brașovul ajungând la 14 toalete automatizate.

Primăria Brașov a început amplasarea toaletelor publice automatizate din a doua etapă a programului municipalității de asigurare a acestor servicii publice în toate zonele intens circulate.

După ce în prima parte a anului au fost amplasate 6  toalete publice automatizate, primăria și-a propus ca până la sfârșitul anului să pună în funcțiune alte 8, în zone intens circulate.

Primele 6 toalete din cea de a doua etapă au fost amplasate în Poiana Brașov, în zona stației RATBV, la lacul Noua, în parcul din Triaj (Hărmanului nr. 57); în parcul Hutchinson (b-dul Ștefan cel Mare), în zona Gemenii (str. Zizinului) și pe str. Brândușelor, la intersecția cu str. Alexandru Vlahuță. În zilele următoare vor fi amplasate și cele din Parcul Dima și de la Spitalul Județean. După racordarea la rețelele de curent, apă și canalizare, cele opt vor fi puse în funcțiune.

Potrivit specialiștilor, sistemul de toalete automatizate ales a fost cea mai simplă și ieftină soluție care poate să asigure cele mai bune condiții. Din punctul de vedere al valorii de achiziție, costul unei toalete automatizate, de 243.500 lei +TVA, este mult sub cel al construirii unei toalete noi, ca să nu mai vorbim despre timpul mult mai scurt de punere în funcțiune.

În ceea ce privește costurile de mentenanță și materialele necesare, costurile pentru toaletele automatizate, 1.800 de lei/lună, sunt mult mai mici, sub 20% din cele de la toaletele clasice, în condițiile în care acestea funcționează nonstop.

Majoritatea operațiunilor de igienizare și utilizare au la bază sisteme automate: accesul se face fără atingerea unui buton fizic, spălarea și uscarea mâinilor se face pe baza unor senzori, curățarea vasului, a chiuvetei și a podelei se face, de asemenea, automatizat.

Toaletele automatizate sunt dotate cu:

 • sistem automat de spălare, dezinfectare și uscare a vasului de toaletă;
 • sistem automat pentru spălarea și dezinfectarea, după fiecare utilizare, a podelei cu profil special de drenare a apei;
 • sistem de aerisire și odorizare după fiecare utilizare;
 • sistem pe bază de senzori pentru comenzile de pornire și oprire ale dozatorului cu săpun lichid și apă și ale uscătorului de mâini;
 • sistem automat dotat cu senzori pentru distribuirea hârtiei igienice;
 • sistem automat de încălzire pe timp de iarnă dotat cu senzori și termostat (încălzirea se face prin convectoare electrice, curenții de aer cald fiind direcționați spre interiorul cabinei toaletei, dar se asigură și aer cald în interiorul camerei tehnice, pentru a preveni înghețarea instalației de apă menajeră);
 • sistem GPS pentru transmiterea 24/24 ore a parametrilor de funcționare a toaletei automate, inclusiv a consumabilelor. Informațiile îi sunt transmise automat operatorului care asigură mentenanța;
 • sistem automat de iluminat cu LED, pentru consum redus de energie;
 • sistem acustic cu instrucțiuni vocale, inclusiv în mai multe limbi de circulație internațională, pentru fiecare comandă și operațiune pe care o desfășoară toaleta;
 • sistem electronic automat pentru acces/ieșire din toaletă;
 • sistem de siguranță „S.O.S.” cu buton care acționează deschiderea ușii chiar și în absența energiei electrice;
 • sisteme electronice de siguranță pentru a preveni spălarea și curățarea toaletei înainte de ieșirea utilizatorului din cabină;
 • sisteme de indicare și presemnalizare optică/acustică și sonoră a ultimelor minute de utilizare.

Alte zone propuse pentru instalarea de toalete în următorii ani sunt: Parcul Ursu, Parcul La Iepure, zona Modarom, Poiana Brașov, Craiter – Pavilioane CFR, str. Soarelui – zona terenuri de sport, str. Carpaților – Zorilor, str. Castanilor – 15 Noiembrie, Zona Rapid – B-dul Victoriei, zona Onix – B-dul Griviței, parc str. Agricultorilor – Bartolomeu, Zona Complex Cerna – Olteț.