Raport devastator – SUA ar trebui să se pregătească pentru RĂZBOAIE simultane cu Rusia și China în cel puțin 3 ani

Raport devastator al Congresului american.

SUA sunt avertizate că trebuie să fie pregătite pentru mai multe fronturi ce se vor deschide cu Rusia și China. Potrivit documentului, prin extinderea colaborării în sectorul nuclear, SUA vor avea de înfruntat războaie simultane cu China și Rusia.

SUA trebuie să se pregătească pentru posibile războaie simultane cu Rusia şi China, avertizează un document elaborat pentru Congresul american.

Aceasta va fi urmarea a extinderii forţelor convenţionale, consolidării alianţelor şi ameliorării  programului de modernizare a armelor sale nucleare, a declarat joi, la un panel, un grup numit de Congres, potrivit Reuters, citată de agerpres.ro.

Raportul Comisiei pentru Situația Strategică survine pe fondul tensiunilor cu China din cauza Taiwanului şi a altor probleme şi al înrăutăţirii fricţiunilor cu Rusia din cauza invaziei acesteia în Ucraina.

Un înalt oficial implicat în redactarea acestui raport a refuzat să spună dacă briefingurile de informaţii ale grupului au arătat vreo cooperare între China şi Rusia în domeniul armelor nucleare.

Suntem îngrijoraţi că ar putea exista o coordonare finală între ele într-un anumit fel, ceea ce ne duce la această construcţie cu două războaie„, a declarat oficialul sub rezerva anonimatului, potrivit Reuters.

Ameninţările din partea Chinei şi a Rusiei s-ar putea acutiza în perioada 2027-2035, de aceea „trebuie luate decizii acum, pentru ca naţiunea să fie pregătită”, se arată în raportul de 145 de pagini.

Potrivit raportului, programul de modernizare a armelor nucleare americane pe termen de 30 de ani, care a început în 2010 şi a fost estimat în 2017 că va costa 400 de miliarde de dolari până în 2046, trebuie să fie finanţat integral pentru a putea fi modernizate întregul arsenal de focoase, sistemele de lansare şi infrastructura aferentă.

De asemenea, trebuie să fie prelungită durata de activitate operaţională a submarinelor cu rachete balistice şi să fie desfăşurate mai multe arme nucleare tactice în Asia şi în Europa, se mai menţionează în raport.

Aceste constatări ar putea duce la modificarea actualei strategii de securitate naţională a SUA, în care se prevede câştigarea unui conflict în timp ce un altul este descurajat. Schimbarea respectivă ar trebui susținută de o creştere uriaşă a cheltuielilor pentru apărare, pe fondul unui sprijin incert din partea Congresului.

Recunoaştem realităţile bugetare, dar credem, de asemenea, că naţiunea trebuie să facă aceste investiţii”, notează în prefaţa raportului Madelyn Creedon, preşedinta Green Marble Group şi fostă şefă adjunctă a agenţiei care supraveghează armele nucleare americane, alături de vicepreşedintele grupului, Jon Kyl, fost senator republican.

Raportul acestui grup este în contradicție însă cu poziţia preşedintelui american Joe Biden, potrivit căreia arsenalul nuclear actual al SUA ar fi suficient pentru a descuraja forţele combinate ale Rusiei şi Chinei, mai notează Reuters.

Statele Unite şi aliaţii lor trebuie să fie pregătiţi să descurajeze şi să învingă simultan ambii adversari. Ordinea internaţională condusă de SUA şi valorile pe care le susţin sunt în pericol din partea regimurilor autoritare chineze şi ruseşti„, potrivit Comisiei pentru Situația Strategică. 

Acest grup format din şase democraţi şi şase republicani a fost înființat în 2022 de Congresul american pentru a evalua ameninţările la adresa Statelor Unite şi a recomanda schimbări la nivelul forţelor convenţionale şi nucleare americane.

sursa: realitatea.net