RATBV, victima unui atac cibernetic!

„Din cauza unui atac cibernetic produs asupra infrastructurii IT a unuia dintre furnizorii de sisteme informatice pentru RATBVsocietatea noastră întâmpină unele dificultăți în desfășurarea activităților de eliberare și încărcare carduri de transport, precum și în programarea vehiculelor pentru îndeplinirea planului de transport”, a anunțat purtătorul de cuvânt al RATBV, Silviu Ștefan.

„Incidentul produs zilele trecute, care a afectat și alte societăți de transport public din țară, a impus luarea unor măsuri de eliminare a riscurilor specifice, fiind afectate parțial activitățile de ticketing și cele de programare și urmărire a vehiculelor aflate în circulație. Menționăm faptul că datele niciunui călător și ale niciunei firme colaboratoare nu au fost afectate de acest incident și îi asigurăm pe toți clienții ori partenerii RATBV că acțiunile întreprinse au dus la securizarea bazelor noastre de date.

De la momentul producerii incidentului cibernetic, RATBV a depus toate eforturile pentru remedierea situației, angajații firmei lucrând în regim permanent, astfel că până la acest moment s-au înregistrat progrese semnificative pentru reluarea activităților perturbate. Având în vedere complexitatea sistemelor informatice ale RATBV, repunerea acestora în funcțiune în condiții de maximă siguranță cibernetică este o activitate laborioasă, astfel încât este dificil de determinat cu precizie momentul finalizării procedurilor de remediere. Ne cerem scuze pentru disconfortul creat călătorilor și îi asigurăm că în scurt timp vor fi înlăturate toate disfuncționalitățile de natură a afecta calitatea serviciului de transport public oferit de RATBV”,  adăugat sursa citată.

Pentru plata călătoriilor (simple sau abonament), utilizatorii sistemului de transport pot folosi aplicația 24Pay instalată pe telefonul mobil sau pot plăti călătoriile cu ajutorul cardurilor bancare la validatoarele dedicate (justificarea călătoriei nu necesită prezentarea chitanței la control). De asemenea, chioșcurile și automatele RATBV vând în continuare bilete de hârtie și unele titluri încărcate pe cardul de transport, precum portofel electronic.
Până la soluționarea disfuncționalităților existente în sistemul de ticketing, beneficiarii de gratuități la transportul public pot călători în baza documentelor justificative.