O echipă de români, alcătuită dintr-un producător prahovean de cătină și un expert în robotică, un consultant în agricultură ecologică și un institut de cercetare, a dezvoltat un robot capabil să înlocuiască aproape complet forța de muncă umană în activitățile agricole dintr-o livadă ecologică.
Proiectul „ROBO fermierul” a beneficiat de o investiție de 360.000 de euro, finanțată prin AFIR.
„Robo-Fermier”, așa cum a fost denumit, este un robot autonom capabil să navigheze printre rândurile unei livezi ecologice, detectând și evitând obstacolele. Acesta poate fi programat, monitorizat și controlat de la distanță printr-o aplicație disponibilă pe smartphone sau tabletă, aplicație care poate fi instalată local sau accesată din Cloud, facilitând gestionarea prin internet.
Robotul oferă o soluție inovatoare care poate înlocui atât forța de muncă umană, cât și tractoarele. Potrivit unui comunicat al AFIR, „Robo-Fermier este o platformă robotică, autonomă și modulară, care permite inclusiv eliminarea tractoarelor pe combustibili fosili, contribuind astfel la reducerea poluării în agricultură. Tehnologia robotică sprijină fermierii, acoperind deficitul de forță de muncă din sectorul agricol.”
Proiectul a fost realizat în localitatea Bătești din județul Prahova.
Acesta a mai inclus un studiu privind principalele caracteristici ale plantațiilor pomicole înființate pe sisteme moderne de cultură, pe baza căreia a fost testat robotul și au fost realizate programe de operare.
De asemenea, a fost creată o bază de date cu informații și fotografii cu principalele boli și dăunători din plantațiile pomicole ecologice, necesară softului bazat pe IA (Inteligență Artificială), pentru recunoașterea bolilor și dăunătorilor prezenți în plantație și utilizată de platforma robotică.