România e pe ultimul loc în UE la reciclare selectivă

România încă se zbate pe ultimul sau pe penultimul loc în Uniunea Europeană la colectarea selectivă a deşeurilor” sunt cuvintele ministrului Mediului, Mircea Fechet. Reciclăm doar 12% dintre deșeuri și e un procent bun, dacă ne uităm la anii din urmă. Acum ne punem toate speranțele în Sistemul Garanţie-Returnare prin care vom plăti cu 50 de bani în plus pentru fiecare băutură îmbuteliată, dar pe care îi vom recupera dacă reciclăm ambalajul.

Adrian Bîlbă, doctor în științe și activist de mediu, spune că plasticul, recipientele din aluminiu și alte substanțe chimice, se vor incorpora în pești, în peștele care ajunge în farfuria noastră.

Măcar din această perspectivă să ne gândim că până la urmă toate plasticele care nu le reciclăm ajung să fie mărunțite și nu numai de valuri și de vânt și de să se incorporeze în praf, să le avem în plămâni, să le avem în alimentație, să le avem pe masă, cum spuneam, și în consecință, măcar din acest motiv să fim un pic mai mai responsabili”, spune Adrian Bîlbă.