România va avea o Bancă de Investiții și Dezvoltare pentru proiectele naționale

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, în debutul ședinței de Guvern, că Executivul va aproba actul de constituire al Băncii de Investiții și Dezvoltare a României.

Ministerul Finanțelor vine astăzi cu alt proiect important, aprobăm actul de constituire al Băncii de Investiții și Dezvoltare a României. De peste un deceniu se vorbește despre această bancă care există în toate țările din Europa, noi o construim în sfârșit! Banca aceasta reprezintă veriga lipsă dintre banii Instituțiilor Financiare Internaționale și proiectele strategice de investiții ale României. Vom avea, astfel, instrumentele financiare adecvate proiectelor de care economia țării are cu adevărat nevoie. Banii pentru obiective concrete, care să schimbe în bine viața românilor”, a declarat premierul.

Banca se constituie pe perioadă nedeterminată ca societate pe acțiuni, administrată în sistem dualist, în care statul român deține, în mod direct pe toată durata de funcționare a Băncii, prin Ministerul Finanțelor, 100% din capitalul social.

Scopul, misiunea și obiectul de activitate al băncii sunt cele prevăzute în HG nr. 1204/2022, privind constituirea, organizarea și funcționarea Băncii de Investiții și Dezvoltare – S.A., cu modificările și completările ulterioare. Banca va putea sprijini și acorda asistență tehnică pentru sprijinirea dezvoltării economice a României si a beneficiarilor eligibili identificați în baza evaluărilor ex-ante privind deficiențele pieței.

În etapa de organizare și funcționare, conducerea băncii va închiria o locație pentru sediu social , urmând ca în perioada următoare să identifice o locație adecvată pentru desfășurarea activității unei instituții de credit, corespunzător reglementărilor Băncii Naționale a României.

Capitalul social subscris este în sumă de 3 mld. lei.

Pentru activitățile desfășurate în nume propriu, BID va acorda finanțări în condiții de piață și acționează complementar cu instituțiile de credit în scopul remedierii deficitului de finanțare și disfuncționalităților identificate în piața financiară.