Românii își caută joburi part-time

Numărul locurilor de muncă part-time scoase pe piaţă în acest an a crescut cu 10%, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Cele mai căutate domenii sunt, printre altele retail, entertainment, turism, asigurari sau call center. Peste 62.000 de locuri de muncă part-time au intrat pe piață de la începutul anului și până acum, cu 10% mai multe față de aceeași perioadă a anului trecut. Cei mai interesați sunt tinerii pentru că vor să câștige experiență dar și un venit în plus, vorbim despre categoria 18-24 de ani. Următoarele categorii, 25-35 sau 36-45, sunt persoane care nu câștigă suficient pentru cheltuielile pe care le au. Și munca de acasă a câștigat teren în ultima perioadă, un procent dublu față de anii anteriori. În schimb, în ceea ce privește joburile sezoniere, aici avem înregistrată o scădere, nu semnificativă, de 5%.

Joburile part-time, căutate de români

Căutările pentru joburile de weekend au crescut cu 200%, iar cele pentru part-time cu peste 50% de la începutul anului, românii fiind tot mai hotărâţi să-şi suplimenteze veniturile, potrivit unui sondaj publicat în primăvară. Astfel, peste 450.000 de aplicări au fost înregistrate de la începutul anului pentru joburile part-time, în condiţiile în care, în a doua jumătate a anului trecut, aplicările pentru acest tip de locuri de muncă au scăzut, ca urmare a deciziei de a fi impozitate la nivelul salariului minim pe economie. Celor peste 450.000 de aplicări s-au adăugat aproape 37.000 de aplicări pentru joburile project based, ambele variante cumulând aproximativ 15% din totalul aplicărilor aferente perioadei ianuarie – aprilie 2023.