Românii pe marginea prăpastiei sărăciei. 6 din 10 nu au bani puși de-a parte, pentru zile negre

Date alarmante despre situația financiară a românilor.

Potrivit unui studiu, 6 din 10 nu au puși bani de-o parte, în situația în care ar rămâne fără serviciu sau cheltuielile din gospodărie ar crește peste nivelul actual.

Aproape jumătate din populația țării nu face economii, mai exact 46% dintre români, în timp ce 27% nu pun bani deoparte într-un fond de urgență.

Situația este cu atât mai alarmantă cu cât 3 din 10 români nu își planifică niciodată bugetul, iar 30% își permit să cumpere doar strictul necesar lună de lună. 

Per total, dacă ar rămâne fără venituri, 65% dintre români nu și-ar putea acoperi cheltuielile nici măcar o săptămână, conform rezultatelor celui mai recent studiu național care reflectă atitudinile și obiceiurile românilor în domeniul financiar, realizat de KRUK România împreună cu IRES, în luna noiembrie.

În schimb, 25% dintre polonezi declară că ar putea trăi cel puțin un an din banii pe care i-au strâns într-un astfel de fond, arată aceeași analiză

FACTURILE, PRIORITATEA ȘI COȘMARUL MULTOR ROMÂNI

În ceea ce privește prioritățile, majoritatea respondenților achită prima dată utilitățile și serviciile de bază (98%), apoi cumpărăturile uzuale în gospodărie (95%) și cheltuielile cu sănătatea (95%); urmează creditele (88%), transportul (76%) și costurile aferente educației (68%).

18% dintre românii au restanțe, în special la facturi, din cauza veniturilor prea mici sau a situațiilor neprevăzute. Procentul este, din nou, aproape dublu, față de Polonia (10%).

sursa: realitatea.net