Sâmbătă, Gala de Operă deschide Festivalul de Operă
- Ionașcu Maria
- 24/10/2023
- Cultură, Eveniment, News Alert, Social
- balet, eveniment, festival, massmediatv, opera, opereta, romania, sambata, stiri, vivatopera
- 0 Comments
Sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, va avea loc Gala de Operă ce deschide cea de-a XX-a ediție a Festivalului de Operă,Operetă și Balet.
Este o ediție aniversară, care marchează, în mod festiv, printr-un regal, și cei 70 de ani de la înființarea Operei Brașov.
„Vivat Opera! Viva Magenta!”
„Vivat Opera! Viva Magenta!” este motto-ul sub care se desfășoară Festivalul de anul acesta. Pantone Color Institute a ales ca „Viva Magenta” să fie culoarea anului 2023, o tonalitate vibrantă, plină de bucurie și farmec.
Primul eveniment din șirul pregătit special este Gala de Operă, în care sunt invitați soliști de renume internațional: Cellia Costea – soprană, Ruxandra Donose – mezzosoprană, Alin Anca – bas, împreună cu artiștii Operei Brașov: Adrian Dumitru – tenor, Alexandru Chiriac – bariton și Adrian Mărcan – bariton și mai tinerii interpreți invitați, în urma câștigării Concursului liric „Verum Solistus”, din acest an, de la Cluj-Napoca: Noemi Onucu – soprană și Mihai Damian – bariton.
„Meșterul păpușar”, spectacol de balet dedicat elevilor
Miercuri, 25 octombrie, de la ora 11.00, micuții iubitori de dans clasic sunt așteptați în Sala Operei Brașov pentru a urmări o poveste foarte îndrăgită: „Meșterul păpușar”, spectacol de balet pe muzică de Léo Delibes. Spectacolul este dedicat elevilor din județul Brașov care participă, în aceste zile, la Săptămâna „Școala Altfel”.
Acțiunea se desfășoară într-un mic târg din Boemia. Eroul central, Coppélius, este un bătrân misterios care duce o viață izolată, construind păpuși mecanice și trăind cu speranța că, într-o bună zi, va reuși să le însuflețească prin formulele sale magice. Tânăra Swanilda pătrunde în atelierul meșterului și se substituie celei mai frumoase păpuși. Prefăcându-se că reacționează la semnele magice încercate de Coppélius, îl face să creadă că și-a împlinit visul. În cele din urmă, Coppélius își dă seama că a fost înșelat.
Prin farsa ei, Swanilda îl induce în eroare și pe Franz, logodnicul ei, de a cărui purtare era jignită și pe care izbutește să-l recucerească. Nunta Swanildei cu Franz încheie baletul, în mijlocul unei serbări populare, la care ia parte însuși meșterul Coppélius, care și-a uitat supărarea fiindcă fusese tras pe sfoară.
Pe parcursul spectacolului, povestitorul Lorand Cristian va descrie cele mai importante momente de balet și va creiona, cu măiestrie, firul poveștii.
„Recitalul de la ora cinci”, la Muzeul „Casa Mureșenilor”
Tot miercuri, 25 octombrie, de la ora 17.00, la Muzeul „Casa Mureșenilor”, se va desfășura „Recitalul de la ora cinci”, susținut de Cvintetul vocal ANATOLY al Operei Brașov, alcătuit din: Andrada Mureșan – alto, Gabriel Baciu – tenor, Ciprian Cucu – tenor, Ciprian Țuțu – bariton, Marius Modiga – bas. Prezintă: Simona Manole.
Cei cinci muzicieni au pregătit un program muzical special alcătuit din folclor românesc, în interpretare a cappella, în stilul… Anatoly. Pintre piesele recitalului se numără „Hora staccato”, „Mă luai, luai” – Tudor Jarda, „Vai, noroace, de te-aș prinde” – Simeon Nicolescu sau colajul „România într-un cântec”. Ciprian Cucu și Ciprian Țuțu semnează aranjamentele și adaptările muzicale.
Recitalul durează o oră și nu are pauză. Preț bilete: 8 lei – adulți, 4 lei – pensionari și 2 lei – elevi, studenți. Acestea se pot achiziționa de la sediul Muzeului „Casa Mureșenilor” Brașov (Piața Sfatului nr. 25), înainte de începerea evenimentului.