Schimbări radicale la noua lege a pensiilor: ce-i așteaptă pe pensionarii din România din 2024

Noutăți pentru milioane de bătrâni!

Noua lege a pensiilor vine cu schimbări radicale în sistem începând din 2024! O nouă formulă de calcul, bonusuri pentru cei care rămân în activitate, dar și creșterea vârstei de pensionare. Mai mult, statul își lasă o portiță să crească și mai mult vârsta dacă va fi cazul. Asta arată documentul obținut în exclusivitate de Realitatea PLUS.

Noua lege a pensiilor din România a intrat pe ultima sută de metri. Este o săptămână crucială pentru pensionarii români.

Potrivit draftului noii legi a pensiilor, obținut de Realitatea PLUS, sunt schimbări radicale pentu pensionari. Se modifică atât formula de calcul, cât și vârsta de pensionare. 

În documentul citat de realitatea PLUS figurează și creșterea opțională a vârstei de pensionare, precum și noi reguli pentru contributivitate. Se prelungește vârsta de pensionare, până la 70 de ani pentru cei care vor să muncească și după ce au ieșit la pensie. Documentul mai prevede și o modificare de indexare, însă pentru prima lună de aplicare, ianuarie 2024, indexarea se va face cu 13,8%, potrivit Realitatea PLUS.

Ministrul Muncii trebuie să prezinte proiectul care ar trebui să treacă de Parlament până la finalul lunii noiembrie, potrivit unor surse citate de Realitatea PLUS. 

Singurele date publice despre noua lege a pensiilor sunt declarațiile premierului Marcel Ciolacu. Unele din puținele informații oficiale despre noua lege pentru pensionarii români sunt doar declarațiile șefului Executivului, potrivit Realitatea PLUS. Până la finalul lunii noiembrie 2023, premierul și-ar dori adoptat acest nou proiect al legii pensiilor.

CUM VA ARĂTA NOUA LEGE A PENSIILOR

-o nouă formulă de calcul
-se modifică indexarea cu rata inflației
-creșterea punctului de pensie
-egalizarea vârstei de pensionare la 65 de ani
-vârsta de pensionare crește opțional la 70 ani
-digitalizarea tuturor dosarelor 

CU CÂT CRESC PENSIILE DE LA 1 IANUARIE 2024

punctul de pensie:
*prezent: 1.784 de lei
+ 13,8%
*1 ianuarie: 2.030 de lei

VÂRSTA DE PENSIONARE CREȘTE OPȚIONAL LA 70 ANI

Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta pentru menținerea în activitate, anual, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

STATUL POATE SĂ CREASCĂ ORICÂND VÂRSTA DE PENSIONARE

Începând cu data finalizării eșalonării prevăzute în anexa 5 la lege, stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare și vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege, pot fi modificate în baza analizei Consiliului Fiscal, în raport de evoluția speranței de viață din România. 

EGALIZAREA VÂRSTEI DE PENSIONARE ȘI A STAGIULUI DE COTIZARE

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Atingerea acestei vârste se realizează prin creşterea vârstelor standard de pensionare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5.

Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.
Stagiul complet de cotizare contributiv, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Atingerea acestui stagiu se realizează prin creşterea stagiului complet de cotizare, conform eşalonării prevăzute în anexa nr. 5. 

BONUS PENTRU CEI CARE RĂMÂN MAI MULT ÎN SISTEM

Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un
număr de puncte de stabilitate astfel:
a) 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
b) 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
c) un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani

O altă noutate este că se va reduce vârsta de pensionare și pentu mamele cu mai mulți copii.

De asemenea, vârsta standard de pensionare de 65 de ani atât la femei, cât și la bărbați, ar putea crește în funcție de speranța medie de viață.

REDUCEREA VÂRSTEI DE PENSIONARE pentru condiții deosebite și/sau speciale

-4 luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite
-6 luni pentru fiecare an lucrat în condiții speciale

*Nu se poate aplica pentru pensionare anticipată mai devreme de vârsta: 52 ani femei, 54 ani bărbați

REDUCEREA VÂRSTEI DE PENSIONARE pentru FEMEILE CARE NASC

Pentru femeile care nasc:
1 copil (SEMN MINUS) 6 luni la vârsta de pensionare
2 copii (SEMN MINUS) 1 an
3 copii (SEMN MINUS) 1 an și 6 luni
4 copii (SEMN MINUS) 2 ani
5 copii (SEMN MINUS) 2 ani și 6 luni
6 copii (SEMN MINUS) 3 ani
7 + (SEMN MINUS) 3 ani și 6 luni

*Nu se poate aplica pentru pensionare anticipată mai devreme de vârsta: 52 ani femei, 54 ani bărbați 

CUM SE VOR CALCULA PENSIILE, din 2024

Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință.
La data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referință este 83 lei (de la 71 în prezent)
Începând cu anul următor intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de referință se majorează anual, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă procentul de creștere a veniturilor bugetului asigurărilor sociale de stat, indicatori definitivi, cunoscuți în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicați de INS.

NU SE POT CUMULA PENSIILE SPECIALE

Persoanele care îndeplinesc condiţiile pentru obţinerea mai multor pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, optează pentru obţinerea uneia dintre acestea. La data intrării în vigoare a prezentei legi, persoanele care cumulează două sau mai multe pensii de serviciu, reglementate de legi cu caracter special, optează pentru dreptul cel mai avantajos, în termen de 30 zile.

CÂND SE APLICĂ NOUA LEGE PENTRU PENSIONARII ROMÂNI

În termen de 9 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, vor fi emise Normele de aplicare a noii legi a pensiilor. De asemenea, legea va intra in vigoare peste aproximativ un an, de la 1 septembrie 2024. 

CÂND SE VA APLICA NOUA LEGE A PENSIILOR

În aplicarea prezentei legi, în termen de 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, se emit norme, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Prezenta lege intră în vigoare la data de 01 septembrie- octombrie 2024.

MARCEL CIOLACU A ANUNȚAT CĂ NOUA LEGE A PENSIILOR VA TRECE DE PARLAMENT ÎN LUNA NOIEMBRIE 2023

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat deja că noua lege a pensiilor prin Parlament va fi adoptată de Parlament pentru a fi aplicată de la 1 ianuarie 2024. Potrivit noii legi, vor fi eliminate unele inechități și toate pensiile se măresc cu 13,8%, a precizat Ciolacu. Șeful Guvernului a mai explicat că indexarea pensiilor cu 13,8% reprezintă indicele de inflaţie pe anul trecut.

„Eu cred că până la sfârşitul lunii noiembrie o să trecem noua lege a pensiilor prin Parlament. Pe urmă, ea va urma să fie pusă în aplicare de la 1 ianuarie. În ea sunt prevăzute închiderea anumitor inechităţi. O lege a pensiilor nu se poate pune în aplicare instant, trebuie făcut noul soft pe baza legii”, a declarat Marcel Ciolacu, sâmbătă, 28 octombrie, la Târgu lNDAGRA.

Sursa: draft noua lege a pensiilor/Realitatea PLUS