Se taie al 13-lea salariu şi prima de Crăciun. Lovitură pentru bugetari, anunţ oficial de la Guvern

Noua ordonanță a sărăciei afectează veniturile angajaților de la stat, la acest final de an. Cine nu se conformează riscă sancţiuni.

Bugetarii români nu mai primesc prime de Crăciun sau al 13-lea salariu în acest an. Potrivit ministrului Finanţelor, cei care nu respectă noile măsuri de austeritate vor fi sancționați.

Mai exact, în ultimele două luni din an, angajații de la stat nu vor primi decât salariu, fără acele bonificații acordate la finalul anului.

Fie că este vorba despre prime de Crăciun, al 13-lea salariu, în unele cazuri, sau cadouri pentru copiii angajaților, nimic dintre acestea nu vor mai fi valabile în luna decembrie.

Executivul spune că își dorește să facă o economie de 8 miliarde de lei, în condițiile în care este penurie de bani la bugetul de stat.

Atunci nu vor trebui nici angajații de la stat să poată primi prime sau al 13-lea salariu. Ba mai mult, avertizează ministrul de Finanțe, în cazul în care unele, fie că este vorba despre companii ale statului sau ministere sau primării, vor îndrăzni să dea astfel de prime la final de an, atunci cei care le-au dat vor fi sancționați, iar primele vor trebui să fie recuperate.

Ordonanța austerității adoptată, toate cheltuielile înghețate

Iată cele mai recente clarificări privind reducerea cheltuielilor din bugetul de stat, venite din partea premierului Marcel Ciolacu.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea „ordonanței austerității”, măsurile fiscal-bugetare asumate de Guvernul Ciolacu pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung.

„Vă spun foarte clar, acest guvern NU poate susține practica speculativă a unora de a importa ieftin și a vinde scump, profitând de faptul că acel produs e necesar traiului de zi cu zi al oricărei familii. Tot astăzi aprobăm o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar asumat prin programul de convergență.

Am spus de la început că statul trebuie să fie primul care face economie. De aceea, limităm și reducem cheltuielile bugetare până la sfârșitul acestui an. Trebuie să ținem deficitul sub control să nu punem în pericol fondurile europene sau PNRR.

Acest act normativ nu se aplică cu medicamente și materiale sanitare, cu serviciile medicale, pentru cheltuieli cu acțiuni și programe de sănătate, precum și în cazul cheltuielilor aferente unităților de învățământ preuniversitar și universitar. De asemenea, limitările nu se aplică în cazul proiectelor finanțate din fonduri europene.  Pentru finalizarea acestora Guvernul va face alocări din fondul de rezervă. Sunt convins că domnul ministru Boloș va detalia acest aspect după ședința de guvern.

Nu vizăm astăzi doar reducerea cheltuielilor bugetare, ci și creșterea absorbției fondurilor europene. Sprijinim finalizarea celor peste 2800 de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile ce trebuie încheiate până la sfârșitul acestui an prin acordarea de împrumuturi de la Trezorerie către primării, mai întâi în limita sumei de 1 miliard de lei. Totodată deblocăm o situație care drenează de ani de zile și dăm posibilitatea transferului către autoritățile locale, a imobilelor confiscate ca urmare a unor hotărâri de guvern definitive pronunțate în materie penală dar și nevalorificate în vederea recuperării prejudiciilor. Comunitățile locale vor putea prelua aceste imobile în vederea dezvoltării de noi proiecte investiționale în beneficiul propriilor comunități”, a spus imediat premierul Marcel Ciolacu.