Șeful Casei de Pensii, anunț de ultimă oră! Când se face egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați

Egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați se va face din 2035, a declarat șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, la România TV.

Daniel Baciu, șeful Casei de Pensii, a explicat de ce durează atât de mult să se facă această egalizare a vârstei de pensii între femei și bărbați.

Când se face egalizarea vârstei de pensionare între femei și bărbați

Reforma pensiilor a stabilit că egalizarea trebuie să se facă treptat. Vârsta de pensionare pentru femei crește la 63 de ani, până în 2030, apoi din 2030 până în 2035 crește la 65 de ani, urmând ca după 2035 să fie aceeași vârstă de pensionare și pentru femei și pentru bărbați.

Noutatea este că practic egalizarea se face treptat, eșalonat și vreau să vă spun că și în actuala lege această creștere a vârstei de pensionare a femeilor la 63 de ani se face eșalonat până în 2030, urmând ca din 2030 până în 2035 să se facă și egalizarea până la 65 de ani cu vârsta de pensionare a bărbaților. Deci lucrul acesta se va întâmpla lent. practic în 2035 se va face această egalizare a vârstei de pensionare între femei și bărbați”, a declarat Daniel Baciu la România TV.

Reducerea vârstei de pensionare pentru mamele cu mai mulți copii

Femeile cu mai mulți copii vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare.

Mamele care au născut mai mulți copii beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare cu până la 3 ani și jumătate. pentru fiecare copil născut se acordă o reducere de șase luni, reducerea maximă fiind de 3 ani și 6 luni”, a mai spus șeful Casei de Pensii.

Astfel, reducerile pentru mamele care au născut și crescut copii cel puțin până la vârsta de 16 ani sunt:

Un copil: 6 luni

Doi copii: un an

Trei copii: un an și șase luni

Patru copii: doi ani

Cinci copii: doi ani și șase luni

Șase copii: trei ani

Șapte copii sau mai mulți: trei ani și șase luni.