Servicii gratuite de îngrijire paliativă, și în comunități defavorizate

Peste 1.500 de pacienţi cu boli cronice progresive, copii şi adulţi din peste 270 de localităţi defavorizate din judeţele Braşov, Alba, Giurgiu, Ilfov, Bihor şi Bacău au beneficiat în ultimii 2 ani şi jumătate de servicii gratuite de îngrjire paliativă, graţie proiectului PALcomunitate, finanţat prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală.
Proiectul a asigurat accesul la servicii de paliaţie în mediul rural şi în oraşe mici, acolo unde, de regulă, echipele multidisciplinare nu pot ajunge din cauza resurselor limitate.

Pe parcursul derulării proiectului, echipele formate din medici, asistenţi medicali, asistenţi sociali, kinetoterapeuţi, psihologi şi consilieri spirituali au realizat aproape 26.000 de vizite de îngrijire în casele pacienţilor din zonele rurale sau din oraşe mici.
Cu ajutorul acestui proiect, echipele implicate au ajuns în sate şi cătune aflate chiar la peste 100 de km distanţă de oraşele în care oferă în mod obişnuit îngrijire pacienţilor. Ajutorul a fost cu atât mai necesar în aceste zone în care accesul la orice servicii medicale este extrem de limitat. Ne-am bucurat că am putut face astfel o diferenţă uriaşă în viaţa bolnavilor din mediul rural şi a familiilor lor, a declarat Petruţa Anania, coordonatoarea proiectului PALcomunitate.
Pe lângă îngrijirea la domiciliu, pacienţii au beneficiat de mii de consultaţii în ambulatoriile de specialitate, consiliere telefonică permanentă,participări la activităţi în centre de zi şi în 8 tabere terapeutice. În centrele hospice din Alba şi Oradea au fost deschise în cadrul proiectului 2 noi ambulatorii de îngrijiri paliative.
170 de profesionişti şi peste 100 de membri din comunităţile vizate au fost instruiţi în paliaţie în decursul proiectului.