Sindicatele din industria de apărare anunță proteste

Alianța Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică (ASIAA) anunță o serie de proteste și greve ca urmare a măsurilor cuprinse în legea 296/2023.

Este vorba despre actul normativ privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung, care prevede o serie de măsuri considerate de unele sectoare de activitate ca fiind dăunătoare.

Deși autoritățile susțin că noua lege va sprijini disciplina fiscal-bugetară, ea este contestată de unele sectoare de activitate din economie, care o descriu ca o lege care promovează austeritatea și care este în detrimentul dezvoltării economice.

În acest context, reprezentanții industriei de apărare spun că noua legislație îi afectează pe angajații din acest domeniu, mai ales că mulți dintre aceștia sunt plătiți cu salariul minim.

„Cu două războaie în zona geopolitică și militară a României, Guvernul lovește în plin sectorul industriei de apărare, din următoarele cauze:

Industria de apărare este asimilată instituțiilor publice, total eronat, ele fiind societăți comerciale care trăiesc din ceea ce produc, vând și încasează, conform legii 31;

Ele sunt și servesc interesele țării, fiind pregătite în orice moment să răspundă sistemului național de securitate și apărare;
Conform legii 232/2016, este strategică de interes național”, se arată într-un comunicat al Alianței.

Alianța anunță următoarele acțiuni de protest:

  • 08.11 – Protest la UM Orăștie;
  • 09.11 – Protest la fabrica de arme Cugir;
  • 14.11 – Protest la UM Sadu;
  • 15.11 – Proteste la Tohan, Metrom, Carfil Brașov;
  • 22.11 – Miting în Piața Victoriei din Capitală.