Sistemul de Garanție – Returnare intră în vigoare astăzi

După mulți ani de pregătiri, România trece de joi, 30 noiembrie 2023, la Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR), menit să ajute la o mai bună colectare la deșeurilor, în condițiile în țara noastră e departe de țintele europene de colectare selectivă. Primii pași către acest sistem au fost făcuți în urmă cu 8 ani, dar termenele au fost ratate de fiecare dată.

Începând cu data de 30 noiembrie 2023, Sistemul de Garanţie-Returnare devine funcţional în România, ceea ce presupune că românii vor plăti o garanţie de 50 de bani atunci când cumpără o băutură într-un ambalaj nereutilizabil, cu volum cuprins între 100 mililitri şi 3 litri, din sticlă, plastic sau metal.

Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi şi va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal. Este important de precizat că nu toate ambalajele care se încadrează în aceste criterii vor fi acceptate pentru returnare în Sistemul de Garanție-Returnare, ci doar acelea care vor avea marcajul SGR.

Ambalajele pot fi returnate la orice punct de colectare pus la dispoziţie de comercianţi, unde clienţii vor primi înapoi garanţia, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locaţie.

În magazinele unde se preiau recipientele manual, clientul va primi garanţia înapoi în numerar. În supermarketuri, unde se folosesc, de cele mai multe ori, echipamente automate pentru colectarea recipientelor, clientul va returna ambalajul la aparat (RVM) şi va primi un voucher, care poate fi utilizat în magazin, la efectuarea cumpărăturilor sau se poate schimba la casă (sau la un punct special amenajat) pentru obţinerea de numerar, în cazul în care consumatorul nu doreşte să utilizeze voucherul de garanţie doar în acel magazin.