Situație îngrijorătoare pentru Salvamont România. Ce presupune legea fiscal-bugetară?

Este îngrijorare în rândul salvamontiștilor din România, dar și al turiștilor după ce Guvernul a anunțat că a pregătit o ordonanță care ar avea efecte grave asupra activității serviciilor Salvamont din toată țara. Practic, aceste servicii ar urma să fie comasate și reorganizate, iar numărul angajaților ar putea fi redus cu 15%. O astfel de decizie ar da peste cap activitatea salvamontiștilor care, chiar și așa, sunt prea puțini pentru numărul uriaș de intervenții pe munte.

Pentru a nu se ajunge într-o situație limită, reprezentanții Salvamont România au trimis un memoriu Guvernului în care cer ca propunerile autorităților să fie analizate ferm înainte de a se lua o decizie pripită. Într-o postare făcută pe pagina de Facebook Salvamont România, reprezentanții serviciilor din țară cer o întâlnire de urgență cu reprezentanții Guvernului României, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației și Ministerului Finanțelor.

Iată mesajul salvamontiștilor:

„Motivele solicitării acestei audiențe sunt următoarele:

– considerăm că structurile Salvamont din România au ca misiune principală activitatea UNICĂ de salvare în munți și locuri greu accesibile, ce cuprinde patrularea preventivă, asigurarea permanenței la punctele și refugiile SALVAMONT, căutarea persoanei dispărute, acordarea primului ajutor medical în caz de accidentare și transportarea accidentatului sau a bolnavului la prima unitate sanitară. Salvamontul coordonează și supraveghează activitatea de amenajare, întreținere și reabilitare a traseelor montane și intervine ca resursă de sprijin în cazul dezastrelor naturale, pentru IGSU, dar și pentru alte instituții din cadrul MAI.

– în urma analizei făcute la nivel național, în vederea realizării tuturor atribuțiilor și responsabilităților specifice activității de salvare montană, la cel mai înalt nivel de performanță, reiterăm necesitatea menținerii formei actuale și reamintim că activitatea Serviciilor Publice Județene Salvamont – Salvaspeo se desfășoară în baza Hg 77/2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane și organizarea activității de salvare în munți, Legea nr. 402 din 31 octombrie 2006 privind prevenirea accidentelor și organizarea activității de salvare din mediul subteran speologic, Ordonanța nr. 58 din 21 august 1998 privind organizarea și desfășurarea activității de turism în România, cu modificările și completările ulterioare, Legea nr. 200 din 25 mai 2004 privind recunoașterea diplomelor și calificărilor profesionale pentru profesiile reglementate din România și Legea nr. 253 din 23 decembrie 2019 privind câinii Salvamont .

Nu dorim ca o decizie emisă fără o analiză pertinentă a specificului activității noastre să fie luată in mod arbitrar, fără o consultare prealabilă, în care să ne expunem punctul de vedere pentru identificarea unei soluții optime în vederea menținerii unui grad ridicat de performanță a serviciilor de salvare montană, prevenire a accidentelor și de siguranță pentru cei care merg pe munte”.