Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie anunță că un nou ciclon va lovi România

După un weekend cu vreme severă și cod roșu de viscol, meteorologii spun că vremea rea va continua. Florinela Georgescu, directorul de prognoză al ANM, a anunțat că un nou ciclon se îndreaptă spre ţara noastră, iar fenomenele extreme își vor face apariția din nou, însă acest episod nu trebuie să ne sperie.

Meteorologii spun că fac eforturi deosebite ca să anunțe perioadele cu vreme severă. Încă de vineri, specialiștii ANM au avertizat în legătură cu fenomenele extreme din weekend, dar aceștia au explicat că situațiile neprevăzute nu pot fi prognozate cu mult timp înainte. De exemplu, pentru prima dată în istorie, meteorologii au emis un cod roșu de viscol în luna noiembrie.

„Am făcut un efort deosebit să anunțăm. Deja din dimineața zilei de vineri am anunțat severitatea maximă a fenomenelor în noaptea de sâmbătă spre duminică. Este adevărat că în întotdeauna în astfel de situații și cine știe un pic de meteorologie, îmi dă dreptate și este foarte greu de estimat cum mai mult timp înainte, care sunt zonele cu severitate maximă a fenomenelor. Dar repet, s-a mers cu codul roșu de vineri dimineață, codul general. Deci este adevărat că sâmbătă am revenit puțin, s-au schimbat zonele, dar ideea că gravitatea maximă a fenomenelor va fi pe partea de sud-est a țării era foarte clară”, a spus Florinela Georgescu, director de prognoză de la Administrația Națională de Meteorologie

Pentru ziua de astăzi, specialiștii ANM spun că vom avea parte de intensificări ale vântului în Moldova, Dobrogea, sudul și vestul Olteniei și sud-vestul Munteniei. Rafale de 70 – 80 de kilometri pe oră vor fi în în Carpații Meridionali și local în Carpații Orientali, iar la începutul nopții și pe litoral și în Delta Dunării. În zona de est și sud-est a României, precum și la munte, zăpada depusă va fi viscolită, iar temporar vizibilitatea va fi redusă. În restul zilei, pe întreg teritoriul României, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână.