Spitalele de urgență, buget de 300 de lei. Pacienții sunt condamnați la moarte prin lipsa fondurilor

Situația din sănătate este una critică.

Spitalul Bagdasar Arseni este deja în blocaj din cauza faptului că nu există bani pentru unitățile medicale. Și Institutul Marius Nasta are pe luna decembrie un buget de, atenție, 300 de lei! S-a ajuns la această situație din cauza ordonanței de reducere a cheltuielilor. Ministrul Alexandru Rafila se face că nu vede și susține că nu este nicio problemă, potrivit realitatea.net. Între timp, Nicolae Ciucă susține că un spital nu poate funcționa nici cu 3 milioane de lei. 

Unul dintre cele mai mari spitale de urgență din Capitală se confruntă deja cu un blocaj. Managerul anunță că pentru luna decembrie, Spitalul „Bagdasar Arseni” mai dispune doar de un buget de 300 de lei.

Conducerea Spitalului de Urgenţă “Bagdasar-Arseni” a trimis o adresă către Casa de Asigurări de Sănătate a municipiului Bucureşti, către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii în legătură cu valoarea de contract pentru luna noiembrie. 

În adresă se specifică faptul că “prin Actul adiţional nr. 1456/03.11.2023 la Contractul de furnizare de servicii medicale spitaliceşti nr. U0006/2023, spitalului i-a fost suplimentată valoarea de contract aferentă lunii noiembrie 2023 cu suma de 2.827.199,69 lei, valoarea totală de contract alocată pentru luna noiembrie 2023 devenind de 3.350.406,39 lei.

Aceasta nu este singura unitate medicală aflată în lipsă acută de fonduri pentru a funcționa corespunzător 

Institutul „Marius Nasta” din Capitală se confruntă cu o situație similară. Bugetul alocat pentru luna decembrie este tot de 300 de lei. Mai grav este faptul ordonanța privind reducerea cheltuielilor prevede că managerii nu mai au permisiunea de a aloca fonduri pentru reparații, iar în acest spital este necesară o astfel de investiție pentru redeschiderea secției de terapie intensivă.

Ministerul Finanțelor a fost contactat de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, care a solicitat o sumă de 4,2 miliarde de lei pentru a acoperi cheltuielile din luna noiembrie, precum și restanțele din luna octombrie, însă nu a primit niciun răspuns până în prezent. Spitalele se confruntă cu o situație precară, reușind să supraviețuiască doar cu ajutorul fondului de rezervă, deoarece nu s-a realizat o rectificare bugetară care să le asigure finanțarea lunară necesară.

În replică la această situație, Nicolae Ciucă, președintele PNL, a afirmat că un spital nu poate funcționa corespunzător nici cu 3 milioane de lei și că este esențială asigurarea fondurilor necesare. Deciziile în ceea ce privește finanțarea, coordonarea și asigurarea funcționării sistemului de sănătate trebuie luate de Ministerul Sănătății și de CAS.

Un spital nu poate funcţiona nici cu 3 milioane de lei, este nevoie de finanţare şi este nevoie ca toate aceste decizii la nivelul Ministerului Sănătăţii în coordonare cu Casa Naţională de Sănătate, să asigure funcţionarea sistemului de sănătate”, a precizat preşedintele PNL.

Despre faptul că nu s-a mai făcut rectificare bugetară, preşedintele PNL a spus: ”Este o decizie luată la nivelul guvernului, când am fost premier am răspuns”.

sursa: realitatea.net