Statul NU plătește pentru repatrierea românilor din Israel. Ciolacu: „Companiile aeriene nu sunt Crucea Roșie”

Guvernul nu asigură repatrierea românilor din Israel.

Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul va compensa prețul biletelor de avion doar pentru persoanele vulnerabile din punct de vedere financiar.

Companiile românești nu sunt crucea roșie, spune premierul. Mai mult, Marcel Ciolacu susține că sunt români care nu țin cont de avertizările autorităților și merg în Israel. Peste două sute de mii de români sunt stabiliți în țara Sfântă. 

Nu există zboruri umanitare. Nu putem transforma România și companiile românești în Crucea Roșie. În funcție de cei care s-au deplasat și au fost repatriați, în funcție de veniturile lor, statul român, la anumite persoane vulnerabile, în ceea ce privește veniturile, va înapoia banii. Mai mult, am văzut un preț fix la Tarom de 350 de euro. 

Am o singură rugăminte, să înțelegem că în acest moment în Israel este război. Să înțelegem gravitatea situației și că nu putem face pelerinaj în această perioadă, fiindcă există cetățeni români care poate n-au fost suficient de atenți la avertizările statului român și ale MAE și au continuat să meargă în Israel, unde au constatat că de fapt vor trebui să se întoarcă de urgență, pentru că pelerinajul este un pic închis. 

Haideți să nu ne mai încercăm unii pe alții. Consider că persoanele vulnerabile… este un cost suplimentar venit la această întoarcere înainte de timpul programat și de biletul pe care îl aveau, nu cred că este o problemă pentru statul român”, a declarat Marcel Ciolacu.