Tarifele polițelor RCA vor fi plafonate pentru încă șase luni

După ce în luna octombrie Guvernul a decis prelungirea măsurii de plafonare a tarifelor polițelor RCA până la finalul anului, premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi, 28 decembrie, că măsura va fi prelungită încă șase luni. Totuși, asta nu înseamnă că de la 1 ianuarie prețul asigurărilor auto nu va crește.

„În ședința de astăzi vom decide și prelungirea plafonării cu încă șase luni a polițelor RCA la nivelul din februarie 2023, la care se va adăuga doar rata inflației de maximum 6,8%. Este o măsură necesară pentru a preveni o creștere excesivă a prețurilor cu impact semnificativ asupra economiei”, a declarat șeful guvernului în deschiderea ședinței de joi.

Transportatorii susțin că actualul sistem e unul care-i dezavantajează pe șoferii care nu produc accidente, dar care subvenționează, prin actuala reglementare, costurile pe care le impun șoferii ce produc aceste accidente. Cei de la COTAR susțin că actuala reglementare nu va împiedica falimente de tipul celor la care am asistat în anii anteriori.

„Această măsură va da ocazia unor jucători din piaţa de asigurări de a justifica un viitor faliment care din păcate ca şi precedentele va fi plătit tot de către asiguraţi. Deşi pare un ajutor oferit românilor, de fapt, o asemenea măsură nu creează niciun beneficiu real consumatorilor de asigurări din România, lucru care a fost evident în perioada în care a fost aplicabilă aşa-zisa plafonare, când tarifele RCA practicate de asigurători au crescut cu zeci de procente faţă de tarifele anterioare. ASF a asistat neputincioasă la aceste creşteri”, se mai arată în comunicatul celor de la COTAR.