Tehnica „4-7-8” pentru reducerea stresului și un somn odihnitor 

Tehnica 4-7-8 poate fi utila pentru ameliorarea stresului si a anxietatii, dar si pentru a avea un somn mai odihnitor. Iata ce implica aceasta tehnica de relaxare, care sunt etapele si ce beneficii are.

CE ESTE TEHNICA 4-7-8 PENTRU RELAXARE SI UN SOMN ODIHNITOR?

Tehnica de respiratie 4-7-8 este un model de respiratie dezvoltat de Dr. Andrew Weil. Se bazeaza pe o tehnica yoghina veche numita pranayama. Pranayama este o veghe practica yoghina ce are rolul de a ne ajuta sa ne controlam respiratia. S-a demonstrat ca aceste tipuri de exercitii de respiratie atenta au multe beneficii pentru reducerea stresului si pentru relaxare.

Aceasta tehnica de respiratie profunda 4-7-8 implica respiratia timp de 4 secunde, mentinerea respiratiei timp de 7 secunde si expirarea timp de 8 secunde. Acest tipar de respiratie poate sa reduca anxietatea si sa ajute la obtinerea unui somn mai odihnitor. Tehnica necesita ca persoana sa se concentreze pe respiratie lunga si profunda. Respiratia ritmica este o parte esentiala a multor practici de meditatie si yoga, deoarece sustine relaxarea. Initial este posibil ca efectul sa apara mai greu, dar se crede ca in timp, cu practica, va dura tot mai putin pentru inducerea starii de relaxare si adormire.

Daca suferiti de o boala respiratorie sau o afectiune similara care va afecteaza respiratia, consultati medicul inainte de a incerca metoda 4-7-8.

Aceasta tehnica de respiratie poate ajuta la scaderea anxietatii si a stresului, reglarea raspunsului sistemului nervos la anxietate si stres si imbunatatirea calitatii somnului.