Decizie fără precedent, mai ales într-o țară democratică: Google și Apple, forțate să scoată din magazinele lor de aplicații rețeaua TikTok.
Cei mai importanți parlamentari din cadrul Comitetului pentru Partidul Comunist Chinez (PCC) din Camera Reprezentanților au transmis o scrisoare vineri către Apple și Google să se pregătească să elimine TikTok din magazinele lor de aplicații, în contextul în care o potențială interdicție se apropie luna viitoare.
Președintele comisiei, John Moolenaar (Republicani), și Raja Krishnamoorthi (Democrați) afirmă în scrisostile adresate directorului general al Apple, Tim Cook, și directorului general al Google, Sundar Pichai, că societățile lor „trebuie să ia măsurile necesare pentru a se asigura că se pot conformă pe deplin” legii până la 19 ianuarie.
În temeiul unei legi adoptate de Congres la începutul acestui an, ByteDance, compania mama a TikTok, cu sediul în China, este obligată să renunțe la populară aplicație de socializare sau să se confrunte cu interzicerea accesului la rețelele și magazinele de aplicații din Statele Unite.
Legea a acordat ByteDance aproximativ nouă luni – până la 19 ianuarie – pentru a vinde TikTok. Președintele Biden, care a semnat legea în aprilie, ar putea, de asemenea, să acorde companiei încă 90 de zile pentru a finaliza o eventuală vânzare.
Într-o scrisoare separată adresată vineri directorului general al TikTok, Shou Chew, cei doi parlamentari au îndemnat compania să „execute imediat o cesiune calificată”.
„Congresul a oferit timp suficient pentru că TikTok să ia măsurile necesare pentru a se conformă”, au scris Moolenaar și Krishnamoorthi. „Într-adevăr, TikTok a avut 233 de zile și numărătoarea continuă pentru a căuta o soluție care să protejeze securitatea națională a SUA.”
Viitorul TikTok în SUA este din ce în ce mai incert, după ce o curte federală de apel a menținut legea săptămâna trecută. Un grup de trei judecători de la Curtea de Apel a Statelor Unite pentru Circuitul D.C. a constatat că legea nu încalcă Primul Amendament, așa cum susținuse TikTok.
TikTok intenționează acum să facă apel la Curtea Supremă și a cerut Circuitului D.C. să pună legea în așteptare în timp ce face apel în acest caz.
„Curtea Supremă are o istorie clară în ceea ce privește protejarea dreptului americanilor la libertatea de exprimare și ne așteptăm să facă exact acest lucru în această problemă constituțională importantă”, a scris această într-o postare pe X.
„Din păcate, interdicția impusă TikTok a fost concepută și impusă pe baza unor informații inexacte, eronate și ipotetice, având că rezultat cenzurarea totală a poporului american”, a adăugat această.
TikTok a avertizat că o luna de interdicție în SUA ar duce la pierderea a 1,3 miliarde de dolari în vânzări și câștiguri de către micile întreprinderi și creatorii de rețele sociale din SUA.