Ucraina suspendă noul coridor pentru cereale din Marea Neagră

Ucraina suspendă noul coridor pentru cereale din Marea Neagră.

Vorbim de o suspendare temporară a traficului navelor către și dinspre porturi, informează Reuters. Actuala interdicție este în vigoare pe 26 octombrie, dar este posibil să fie prelungită.

O suspendare de facto a fost deja în vigoare de două zile la cererea armatei, invocând o amenințare din cauza creșterii activității aviației militare ruse în zonă.

Săptămâna trecută, Vladimir Putin a anunțat că a ordonat avioane de război rusești echipate cu rachete Kinzhal să patruleze Marea Neagră.

Oficialii ucraineni încă nu au comentat anunţul.

Dorim să vă informăm asupra unei suspendări temporare a traficului naval către şi dinspre (porturile ucrainene). Actuala interdicţie este în vigoare pe 26 octombrie, dar este posibil să fie prelungită„, a spus compania de consultanţă Barva Invest din Kiev pe Telegram, conform sursei citate.

Context

În august, Ucraina a lansat un „coridor umanitar” pentru navele destinate piețelor africane și asiatice, în încercarea de a ocoli blocada de facto din Marea Neagră, în urma retragerii Rusiei dintr-un acord care garantase exporturile maritime ale Kievului în timpul războiului.

Ulterior, un înalt oficial în agricultură a declarat că ruta va fi utilizată și pentru transporturile de cereale.

Potrivit oficialilor ucraineni și surselor de transport maritim, peste 40 de nave de marfă au intrat până acum pe coridor, iar 1,5 milioane de tone metrice de marfă au părăsit porturile maritime ucrainene prin coridor.

Transporturile au constat în principal din cereale, semințe oleaginoase și uleiuri vegetale.

Producătorii agricoli ucraineni au afirmat săptămâna aceasta că noua rută ar putea facilita exporturile de până la 2,5 milioane de tone de alimente pe lună, aproape compensând impactul deciziei Rusiei de a abandona acordul anterior intermediat de ONU.

Prim-viceministrul Agriculturii Taras Vysotskiy a declarat miercuri că transporturile de cereale prin coridor ar putea depăși un milion de tone în octombrie.