Un nou trend periculos a apărut pe TikTok. În ce mod își riscă tinerii viața?

Dorința tot mai mare de a fi validați în mediul virtual îi împinge pe mulți copii și adolescenți să recurgă la gesturi extreme. Pentru câteva like-uri, tot mai mulți tineri își riscă viața pentru a duce la îndeplinire un nou trend extrem de periculos care a apărut pe TikTok. Utilizatorii se provoacă unii pe alții să se urce pe clădiri înalte, acolo unde își fac poze și se filmează. Poliţiştii din Bucureşti au prins deja mai multe grupuri de tineri căţăraţi pe diverse imobile înalte din Capitală.

Tinerii numesc provocarea Urbex. Un trend care, în ultima perioadă, a umplut TikTok-ul românesc. Protagoniștii sunt adolescenți care se provoacă unii pe alții să exploreze clădirile din Capitală şi să ajungă undeva la înălțime. În goana după like-uri, își împărtășesc inclusiv căile de acces pentru a se urca pe clădirile înalte.

O mare problemă este că accesul în astfel de imobile se face destul de ușor. Scările de incendiu sau căile de acces către acoperișul clădirii nu sunt blocate corespunzător și nici păzite. Acolo unde există paznici, adolescenții îi pândesc, iar când prind un moment de neatenție, tinerii escaladează clădirea.

Trendul a pornit din țări precum Franța sau Belgia. Dar în goana după reacții, like-uri și comentarii s-a extins rapid. Pe TikTok nu apar, însă, și situațiile în care protagoniștii sunt răniți grav sau chiar își pierd viața.

Numai la începutul acestei luni, polițiștii din Capitală au dat trei amenzi, în valoare totală de 800 de lei, după ce au prins un grup de 18 adolescenți cățărați pe o clădire din centru. Iar în urmă cu 10 zile, un elev de 12 ani din Dâmboviţa şi-a pierdut viaţa după ce a căzut de la 15 metri înălţime, după ce a ieşit pe geamul hotelului din Austria, unde era cazat cu colegii şi doi profesori. Băiatul ar fi fost pasionat de parkour, un sport periculos care implică inclusiv sărituri de pe diverse clădiri.