Vestul Afganistanului, lovit de două cutremure într-un interval de 20 de minune

Încă un seism puternic a lovit vestul Afganistanului, dimineaţa duminică, în aceeaşi zonă în care o serie de cutremure produse la sfârşitul săptămânii trecute a dus la moartea a peste 2.400 de oameni.

Deocamdată, bilanţul ultimului seism este de 1 mort şi 35 de răniţi. Conform unui jurnalist local, ambulanţele şi vehicule private continuă să transporte răniţi spre spital, relatează DPA, citat de Agerpres. 

Serviciul Geologic al SUA (USGS), care monitorizează activitatea seismică pe întreg globul, a anunţat că acest seism a avut magnitudinea de 6,3 şi s-a produs la ora 03:36 GMT în apropierea oraşului vestic Herat, lângă epicentrul cutremurelor din 7 octombrie, la o adâncime de aproximativ 8 kilometri.

O replică de magnitudine 5,5 s-a produs în aceaşi zonă după aproximativ 20 de minute, la o adâncime de 12 kilometri.

La 7 octombrie o serie de cutremure cu magnitudini între 4,6 şi 6,3 au lovit această zonă, producându-se la o adâncime de aproximativ 10 kilometri. Această serie de seisme s-a soldat cu aproximativ 2.400 de morţi şi importante distrugeri materiale, cel puţin 20 de sate fiind culcate la pământ, conform informaţiilor guvernului afgan.

Seismele au fost resimţite şi în Iran, la Mashhad, localitate aflată la 300 de kilometri de epicentru.

Miercuri s-a produs un alt seism de magnitudine 6,3 în aceeaşi zonă, fiind soldat cu un mort şi 153 de răniţi. Alte câteva sate au fost distruse în cel puţin trei districte ale provinciei Herat, conform DPA.